lördag, januari 01, 2000

Cigarettflickan

Carol Wolper
CIGARETTFLICKAN
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

Ännu en bok i genren "framgångsrik singel-kvinna, vars biologiska klocka tickar allt högre, söker bek, ev f äkt. Svar t Desperat."? Nja, ungefär, men inte riktigt. Cigarettflickan har det där tuffa och frispråkiga, som vi väl förknippar med just denna genre och författaren har förstås en del teorier om man-kvinna i allmänhet och kärleken i synnerhet. Ironin flödar, men boken är också skriven med humor och distans.

Elisabeth West jobbar bland "det vackra folket" i det åldersfixerade Hollywood. Hon skriver manus som blir till actionfilmer, med måttlig framgång. Hennes namn syns aldrig i filmens förtexter och inte heller blir hon igenkänd på stan. Vad beträffar kärlekslivet, anser hon sig höra hemma på planeten Mars, till skillnad från de flesta andra kvinnor (?). One-night-stands t ex är helt okej och fria, kravlösa förhållanden är en självklarhet. Hon är en självständig kvinna som betraktas som "en av grabbarna" - på gott och ont.

Vid 28 års ålder har hon nu ändå kommit in i den fruktade "sjuårszonen", som hon kallar perioden mellan 28 och 35. Det är då man, enligt Elisabeth, som kvinna känner sig allt mer stressad att omedelbums sluta strula runt och istället leta rätt på Den Rätte, stadga sig och helst också föröka sig med honom. De eventuella kandidater som finns i hennes omgivning verkar nu bara ha ögon för de mycket unga och vackra bimbosar som staden kryllar av. Väninnorna, de flesta av dem i ungefär samma situation, ordnar blindträffar och kommer med uppmuntrande råd och visst finns det en och annan man som verkar lovande, men det vill sig liksom inte. Eller? Slutet på historien blir kanske inte riktigt som man tänkt sig...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...