lördag, januari 01, 2000

Förnuft och dårskap

Victoria Clayton
FÖRNUFT OCH DÅRSKAP
Roman - Albert Bonniers Förlag (Bonnierpocket)
[0]

Out of love heter denna debutroman på originalspråket, på svenska blev det en mer säljande (?) Austen-inspirerad titel och det kan man kanske förstå, eftersom det här bjuds på engelskt mys på hög nivå. Handlingen utspelar sig dock något århundrade senare än i den kära Janes böcker, närmare bestämt under 1950- och -60-talet.

Detta är en historia om kvinnlig vänskap och hur den övervinner allt (eller nästan allt...). Den prydliga Daisy och den slarviga Min blir oskiljaktiga bästisar under skoltiden, men en viss händelse och ett gräl gör att denna vänskap får ett tvärt slut. Det ska sedan dröja femton år innan de båda kvinnorna träffas igen. På en kamratträff i den gamla skolan faller de i varandras armar och allt gammalt groll är förlåtet. Min är vid det här laget gift med Robert, de har barn och hus och hund, medan Daisy, som är ensamstående, har kunnat göra akademisk karriär i Cambridge. Min bjuder genast in sin väninna till en tids familjeliv på det pampiga men slitna herresätet Weston Hall. Men det skulle hon kanske inte ha gjort...?

Engelskt mys, var det, ja. Huvudpersonerna i Förnuft och känsla dårskap tillagar sitt afternoon tea vid varma aga-spisar i stora, inbjudande kök, äter köttpajer, mandeltårtor, små pannkakor och puddingar och sedan sitter de vid doftande brasor i dragiga salonger, bland våta lurviga hundar och dammiga antika mattor och diskuterar och citerar engelsk litteratur medan vinterstormarna viner utanför. Behållningen ligger för min del just i de här miljöskildringarna, för personerna är sannerligen helt hopplöst beskrivna. När någon för femtiotolfte gången kliver in mitt i ett samtal och undrar vad som står på, varpå de andra antingen upprepar allt de sa två rader längre upp eller smusslar och döljer och rodnar, är jag nära att skrika högt över en sådan tafflig dialoghantering! Boken är ändå charmfull och kul att läsa, England och dess mer eller mindre excentriska invånare är alltid rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...