lördag, januari 01, 2000

Handbok för köksträdgården

Lena Israelsson
HANDBOK FÖR KÖKSTRÄDGÅRDEN
Fakta - Wahlström & Widstrand
[++]

Trädgårdsjournalisten Lena Israelsson är snudd på en institution i trädgårdssverige, när hon talar (eller skriver...) lyssnar vi odlare! Hennes tidigare böcker (Köksträdgården - det gröna arvet och Odla orientaliskt) har gjort stor succé och denna nya bok kommer säkert att bli lika populär. Handbok för köksträdgården är efterlängtad, det här är första gången på mycket länge som så här mycket information om köksväxtodling samlas på ett och samma ställe. Totalt beskrivs 90 olika slags grönsaker, 26 kryddväxter och 15 bärsorter, alltifrån bondböna och smörkål, kålrabbi och rotpersilja, björnrot och citronverbena till hallon, lingon och nypon med mera, med mera.

Den drygt 430 sidor tjocka boken består av fem delar: Komponera en köksträdgård, Odlingsmetoder och de tidigare nämnda avdelningarna för grönsaker, kryddor och bär. Det är nästan de där två första delarna som är mest spännande! I kapitlet om hur man på bästa sätt planerar och designar sin köksträdgård, skriver Lena Israelsson mycket inspirerande om hur man går till väga för att skapa sitt eget lilla paradis på jorden, ett paradis med soligt läge och god dränering...

Odlingsmetoderna i boken bygger dels på gammal kunskap, men också på de allra senaste forskningsrönen. En ekologisk inställning är en självklarhet, metoder som marktäckning, kompostering, gröngödsling och växelbruk beskrivs ingående. Att odla giftfritt blir glädjande nog allt mer populärt och Lena Israelsson gör det lätt för oss som vill gå denna naturliga väg. Under rubriken Växtskydd t ex, får vi lära oss det mesta om hur man skapar balans mellan insekterna, hur man gör sitt eget bekämpningsmedel och vad man ska ta sig till när skadedjuren kommer och hälsar på i trädgårdslandet.

Handbok för köksträdgården är en mycket vacker bok, kanske inget att ta med sig ut i ett jordigt trädgårdsland kanske, men väl sitta och bläddra i och njuta av på en solig uteplats. Den är mycket påkostad med vackert papper och sköna bilder och kostar förstås en rejäl slant. Står ditt val mellan denna och de två tunnare böcker som du kan få för samma summa, bör du absolut välja Lena Israelssons senaste bok, som är ett måste för alla odlare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...