lördag, januari 01, 2000

På dina bara knän

Ann-Marie MacDonald
PÅ DINA BARA KNÄN
Roman - Natur och Kultur
[++]

Vid tiden runt sekelskiftet kommer James Piper, en ung pianostämmare med framtidsplaner, till New Waterford, ett litet gruvsamhälle på den kanadensiska ön Cape Breton. Stor skandal blir det när han tillsammans med den knappt tonåriga Materia rymmer för att gifta sig. I familjen föds så småningom fyra systrar, den musikaliskt begåvade Kathleen, den fanatiskt religösa Mercedes, den upproriska och självdestruktiva Frances och den halvt handikappade Lily. Deras öden och äventyr är av det mer ovanliga slaget och det är fängslande från första sidan.

I denna släktsaga, som lånat vissa drag av klassikern Kejsarn av Portugallien, men även påminner om Gabriel Garcia Marquez sprakande släktkrönikor, följer vi familjen Piper fram till 1950-talet, genom olika epoker, världskrig, ekonomiska kriser och mer personliga katastrofer. Musiken spelar en stor roll i boken. Stämningar och känslor liksom tonsätts med hjälp av blå blues, rökig jazz, arabiska vaggvisor och sträng opera. En musikalisk bok, alltså, men även en bok full av dofter och smaker. Och så handlar det en hel del om kärlek, om obesvarad, hemlig, olämplig kärlek och till och med den allra mest förbjudna kärleken. Det är emellanåt riktigt obehagligt...

Detta är MacDonalds romandebut, tidigare har hon bland annat skrivit dramatik. Berättartricken är många och som läsare kastas man än hit, än dit, men man följer med i svängarna med glädje. En riktigt levande översättning av Ingvar Skogsberg bidrar till att göra detta till en läsupplevelse av absolut högsta klass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...