lördag, januari 01, 2000

Saknad

Karin Alvtegen
SAKNAD
Thriller - Natur och Kultur
[+]

Jag har inte läst författarens deckardebut Skuld, så jag kände inte direkt av de förväntningar, som andra kanske kan ha på den här nya boken. Att någon skulle kunna bli besviken, är emellertid svårt att tänka sig. Berättelsen om uteliggaren Sibylla Forsenström, som plötsligt befinner sig mitt i en mordhärva, är faktiskt bland det bästa jag läst i år. Huvudpersonen i denna bok har en Historia bakom sig och den är minst lika intressant som själva mordgåtan. I hela femton år har f d rikemansdottern Sibylla frivilligt hållit sig undan allt vad myndigheter och socialtjänst heter. Hon sover, äter och duschar där det går, i stort sett. Hon unnar sig minsta möjliga, de pengar som var månad betalas ut på ett konto i hennes namn, sparar hon i sin "värdepåse", närmast kroppen.

När hon av en slump råkar befinna sig på helt fel plats (Grand Hotel i Stockholm) vid absolut fel tidpunkt (samtidigt som en mördare slår till mot en av gästerna), blir hon plötsligt landets mest efterspanade person. Tidigare på kvällen har denne man blivit blåst på en hotellövernattning av Sibylla som då och då på detta sätt kostar på sig en natts sömn i en riktig säng, som omväxling mot uteliggarlivet. När mannen ifråga senare hittas mördad (och styckad...), minns hotellpersonalen att de har sett de båda tillsammans och så är bollen i rullning.

Boken har ett högt tempo från allra första början, det är lätt både att komma in i och sedan bli fängslad av berättelsen. Författaren har tidigare jobbat som manusskrivare för teveserierna Tre kronor och Rederiet och det märks, på ett positivt sätt. Storyn flyter obehindrat, dialogen känns autentisk, till och med när det gäller tonårssnack. Bokens upplösning är en riktig nagelbitare, i sann thriller-anda. Det här är mycket bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...