måndag, januari 01, 2001

Fädernas synder

Julia Wallis Martin
FÄDERNAS SYNDER
Kriminalroman - Minotaur
[0]

Olika är böckerna som sorteras in under rubriken "kriminalroman". Ibland, som i Mysteriespel, får man följa ett trivsamt polispar i arbetet med att lösa en knepig mordgåta. Andra gånger riktas intresset främst mot den enskilde brottslingen. Ungefär så är Julia Wallins Martins tredje bok och kanske är det därför som hon har jämförts med stjärnor som Ruth Rendell och Minette Walters, som brukar ägna sig åt just liknande psykologiska porträtt i sina böcker. Inte för att Martin i mina ögon alls är i närheten av min husgudinna Rendell, men låt gå för Walters då (som i och för sig är ganska ojämn i sin produktion).

Intrigen i Fädernas synder vecklas ut i makligt tempo, från flera olika perspektiv, pendlande mellan dåtid och nutid. Nya detaljer om polismannen Robbie McLaughlan, som under en utryckning skjuter en misstänkt bankrånare till döds, avslöjas efterhand. En ytterligare komplikation i fallet är den dödes far, en ganska hämndlysten man och Robbie har väl inte heller helt rent mjöl i sin påse. För att få bli polis tvingades han en gång ljuga om sin bakgrund. Hans egen far är nämligen själv en ökänd våldsman och vad händer om Robbies kollegor och överordnade får reda på den historien?

Författaren har fått beröm för sitt språk och visst berättar hon ovanligt suggestivt, men tyvärr lämnar översättningen en del att önska. Vissa svengelska uttryck hade mått bra av att bearbetas ytterligare, men sånt är det kanske bara jag som kan haka upp mig på...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...