måndag, januari 01, 2001

Mysteriespel

Reginald Hill
MYSTERIESPEL
Kriminalroman - Minotaur
[+]

Morse är död, länge leve Dalziel! Att den käre gamle kommissarien efter en lång karriär i Oxford tackade för sig i förra årets Räkenskapens dag, var sorgligt, men nu när jag har upptäckt Den Tjocke gör det plötsligt inte så mycket längre. Andrew Dalziel, törstig, bufflig och allmänt odräglig chef vid kriminalpolisen i Mid-Yorkshire, bildar tillsammans med sin motpol och närmaste man Peter Pascoe ytterligare ett perfekt radarpar i den engelska deckarvärlden. Att det finns närmare ett tjog böcker i polisserien glädjer mig oerhört. På deckarförlaget Minotaur finns ytterligare en att genast kasta sig över, Dalen som dränktes.

Titelns Mysteriespel syftar på den friluftsföreställning av de medeltida spelen som den färgstarka regissören Eileen Chung arbetar för att få sätta upp i staden, något som på flera olika sätt påverkar även poliserna. Själva mordintrigen rymmer såväl hemliga kärleksaffärer, pengabekymmer, försvunna personer, motsägelsefulla vittnesmål och narkotikamissbruk, vad mer kan man begära? Lägg därtill de mystiska anonyma brev som ständigt dimper ner på Dalziels skrivbord och där avsändaren hotar med att begå självmord, och du kommer inte få en lugn stund förrän boken är utläst!

Mysteriespel (Bones and Silence i original, 1990) belönades synnerligen välförtjänt med åtråvärda Gold Dagger Award, de brittiska deckarförfattarnas eget pris för årets bästa kriminalroman. Trots detaljrikedomen i både miljöskildring och personporträtt flyter berättandet på med makalös kraft. Varendaste en av de drygt 400 sidorna blir en läsnjutning, i mycket god översättning av Nille Lindgren. Läs! Nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...