tisdag, januari 01, 2002

Samtal med en ängel

Nick Hornby (red)
SAMTAL MED EN ÄNGEL
Noveller - Forum
[+]

Vi vanliga föräldrar kan bidra till våra barns skol- och fritidsverksamhet genom att skänka fula saker till loppis, baka kanelbullar till föräldramötet eller sälja bingolotter för fotbollsföreningen. Föräldrar som Nick Hornby ringer runt till några polare och vips står man där med en samling nyskrivna berättelser signerade Helen Fielding, Melissa Bank, Dave Eggers, Roddy Doyle m fl av de allra hetaste engelskspråkiga författarna. En del av intäkterna från denna bok går till TreeHouse, en engelsk organisation som bedriver specialundervisning av gravt autistiska barn. Nick Hornbys son går i en av dessa skolor, men det behövdes pengar till fler, så den populäre författaren beslöt sig för att dra sitt strå till stacken, med mycket lyckat resultat.

Bland novellerna märks berättelsen om fängelsekocken som specialiserat sig på "den sista måltiden", en premiärministers försvarstal och en härligt fartfylld historia berättad ur en hunds synvinkel: Jag är en supersnabb hund. Huuuuuuuuuuj! Ni skulle se mig ibland. Bara se hur snabb jag är när jag är som snabbast, när jag verkligen måste lägga på en rem, när jag är riktigt på hugget - och akta er vad jag är på hugget ibland, jag far fram som en kryssningsrobot mellan träd och runt buskar och så - vips! - kan jag susa över ett staket eller en bebis eller en sten eller vad som helst för jag är en supersnabb hund och jag kan hoppa som en jävla gasell, ur När jag hade kastats i floden och innan jag drunknade, signerad Dave Eggers.

Favvoskådisen Colin Firth berättar en varm historia om en pojke och hans sagoberättande farmor, Melissa Bank har skrivit en novell som är så mycket Flickornas handbok att jag ryser av läsglädje. Hornby själv bidrar med en annan av mina favoriter, en tankeväckande och skrattframkallande berättelse om museivakten som sätts att övervaka en kontroversiell tavla - Tuttjesus. Mycket bra läsning alltså, i dubbel bemärkelse. Ett ytterligare plus med denna novellsamling är att jag blir nyfiken på de författare jag tidigare aldrig har läst något av, jag tackar för lästipsen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...