torsdag, januari 01, 2004

Kameleonten

Jules Hardy
KAMELEONTEN
Kriminalroman - Minotaur
[+]

Om lagen inte tillämpar dödsstraff när man tycker att det är befogat, om brottslingar gång på gång lyckas undkomma straff, har man då rätt att ta lagen i egna händer och själv släcka livet hos den människa som begått ett särskilt avskyvärt brott? Ja, det tycker i alla fall mr Candid. Likt en undanglidande skugga har han i många år ägnat sig åt ett privat korståg mot brottslighet, i Portland, Los Angeles, Miami, San Diego, ja, över hela USA. Antalet lik växer, våldtäktsmän och pedofiler och langare av narkotika och barnporr hittas döda, mördade, till och med inne på slutna fängelser med mycket hög säkerhet. Ändå menar en del att Mr Candid är en påhittad legend, "en önskedröm", men polisen är övertygad om att han finns. Till exempel talar över nitto döda sitt tydliga språk. Trots detta har man inget annat spår än en ganska otydlig fantombild och en allmängiltig gärningsmannaprofil.

Kriminalinspektör Flanagan arbetar vid Miamipolisen när han får korn på denne seriemördare. Flanagan, lång och kraftig med skrynkliga kläder och rufsigt, blont hår - Rolf Lassgård skulle säkert kunna spela honom i filmatiseringen - tar till och med ut sina semesterdagar för att i lugn och ro kunna undersöka fallet närmare när en påtaglig ledtråd av en slump kommer i hans väg. Ett annat spår i bokens intrig handlar om Twyla, vacker, men alkoholiserad husmor (nej, sjukvårdsdirektör ska det ju heta), på vårdhemmet Smaragden, ett ställe som verkligen sett bättre tider, precis som patienterna (nej, gästerna). En av dem är den skröpliga Iris, vars käraste ägodel är fotot på den vackre sonen, en mystisk man, som sköterskan Bronwen blir nyfiken på. Berättelsen svänger sedan som en pendel, mellan depressionens Amerika på tjugotalet och en het sommar i slutet av nittiotalet, mellan olika karaktärer, bland annat en som skriver brev, en viss C...

Kameleonten är denna brittiska författares andra bok, en välskriven, skrämmande och, som det känns, realistisk skildring av den undre världen i USA, om övergrepp och våld och om de som försöker styra upp i skiten, även om metoderna skiljer sig rätt rejält åt. Det är faktiskt riktigt ruskigt om man är extrakänslig av sig, som jag, som flera gånger får gåshud medan jag läser. Men jag får också en oförglömlig läsupplevelse, om arv och miljö, om det goda och det onda här i världen och var gränsen egentligen går, om man ens kan veta en sådan sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...