måndag, september 25, 2006

Middagssällskapet

Saskia Noort
MIDDAGSSÄLLSKAPET
Thriller - Albert Bonniers förlag
[+]

Karen, hennes man Michel och deras två döttrar bestämmer sig för att fly Amsterdams hektiska storstadsliv för en behagligare tillvaro ute på landsbygden. I den söta lilla byn ska livet blomstra igen, det enkla livet, men självklart med den där guldkanten som de som ett ungt och framgångsrikt par mycket väl kan unna sig. Snart lär de känna sina nya grannar och bildar tillsammans med fyra andra, lika framgångsrika familjer ett middagssällskap där man lagar god mat, dricker gott vin, firar födelsedagar tillsammans, leker med barnen, spelar tennis och dricker ännu mer gott vin. Tänk: Pripps blå-reklamen, om det inte hade varit för alla mörka underströmmar som hela tiden finns där. Det kommer fram att flera av paren har idkat partnerbyte, men inte direkt så att den andre partnern känner till det. Ett par av männen har dessutom komplicerade skumraskaffärer med varandra, hållhakar finns det lite här och var, så allt är förstås inte riktigt lika underbart som det kan se ut.

Och skulle det mot förmodan finnas fläckar på den vackra fasaden måste man illa kvickt fram med putstrasan och avlägsna dem. En av männen i middagssällskapet, Evert, dricker en kall vinternatt en flaska vodka och tänder eld på sitt hus. Hans hustru hinner ut innan hela villan blir övertänd och hinner dessutom rädda parets barn, men alla är på det klara med att Everts avsikt var att ta både sitt och familjens liv genom mordbranden. "Alla" vet att Evert under den senaste tiden haft det väldigt jobbigt, med allvarliga psykiska problem, men det var inget man talade högt om. Nu när polisen kommer och vill utreda vad som egentligen hände sätts vänskapen på prov. Ska man avslöja det man vet eller är det viktigare att skydda vännerna?

Enligt baksidestexten rekommenderas den här spännande psykologiska thrillern om man är ett Nicci French-fan. Ett sådant kanske jag är, det vet jag faktiskt inte, för jag har aldrig läst något av denna författare. Jag valde att läsa Middagssällskapet främst eftersom jag tyckte att det lät spännande med Nederländernas bäst säljande deckarförfattare. Det var ett bra val, för den här boken gillade jag. Berättelsen flyter på bra, med en och annan tillbakablick som kryddar intrigen ytterligare. Detta är Saskia Noorts andra roman, nominerad till Nederländernas förnämsta deckarpris - Guldsnaran (*gulp*). Författaren debuterade 2003, med Terug naar de kust (enligt Babel Fish: Till kusten), ytterligare en bok, Nieuwe buren (dito: Nya grannar), har kommit ut och förhoppningsvis får vi se även dem i svensk översättning snart. Filmkontraktet för Middagssällskapet är för övrigt redan klappat och klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...