tisdag, april 03, 2007

I skydd av mörkret

Stephen Booth
I SKYDD AV MÖRKRET
Kriminalroman - Minotaur
[+]

Två fall. Det första: en kvinna och hennes två barn omkommer i en nattlig husbrand, maken var ute och festade med polarna och klarade sig därför med livet i behåll. När branden visar sig vara anlagd är det givetvis honom polisen vill kolla upp lite noggrannare. Det andra: en äldre kvinna som levt ett tillbakadraget liv hittas mördad i sitt hem, i ett hus där hon gjort stora ansträngningar för att få vara i fred, med avancerade larmsystem och gallergrindar. Mysteriet tätnar när det visar sig att hon skjutits genom det öppna sovrumsfönstret från en åker en bit därifrån. Råkade hon bara komma i vägen för en tjuvskytt eller blev hon avrättad? Och i så fall varför?

Att återvända till det idylliska lilla Edendale känns den här gången betydligt dystrare, i ett land i förändring där rasismen frodas och välbeställda engelsmän flyttar ut till landsbygden för att hitta tillbaka till "det gamla landet", de gamla goda tiderna utan invandring och EU. Någon bygemenskap att tala om existerar ändå knappt längre. I stället ansluter man sig till Grannar mot inbrott, inte så mycket för att hjälpa andra utan för att själv få beskydd om något skulle hända. Diane Fry och Ben Cooper har återigen fått inte bara ett, utan två problem att lösa och gör det förstås med den äran, även när utredningen kommer att sträckas ut över landets gränser. Att de två fallen, som till en början verkade helt fristående, hänger ihop upptäcker de förstås snart. Som vanligt, måste man väl säga.

Lyckligtvis har jag ingenting emot ett sådant upplägg - jag gillar att läsa om poliserna, gillar språket och miljöskildringarna, om det så är en a-lagares gamla husvagn eller en myllrande gatufest i någon småstad. Stephen Booth har skrivit sex kriminalromaner om Fry och Cooper (och jag har läst dem alla). Vissa böcker i serien har varit lite svagare än andra, men på det hela taget är det här min favorit bland kriminalserier. Även efter den sjunde boken håller mitt intresse i sig och jag kan ärligt säga att jag ser fram emot nästa del i serien - på sin myspace (jeah!) berättar författaren att han kommer att skriva åtminstone tre böcker till om Fry och Cooper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...