lördag, juni 16, 2007

Jag är allt du drömt

Ali Smith
JAG ÄR ALLT DU DRÖMT
Roman - Albert Bonniers
[++]

Tolvåriga Astrid är uttråkad. Hela sommaren måste hon tillbringa i ett äckligt (undermåligt!) sommarhus i en riktig håla i Norfolk med sin oerhört tråkiga familj. Ändå längtar hon inte tillbaka till skolan, för där blir hon mobbad av innegänget som snor hennes mobil och är allmänt obehagliga. De långa sommardagarna fördriver Astrid med hjälp av sin lilla filmkamera, hon filmar gryningar, något dött djur på vägen etc.

En av dessa långa dagar händer det i alla fall något oväntat - en främmande person sitter i deras vardagsrum, en kvinna i trettioårsåldern. Hon heter Amber, säger hon och påstår vidare att hennes bil gått sönder. Vad gör man? Tja, hon kan väl få stanna en stund. På middag. Kanske lite längre. Så blir det. Mamma Eva, författaren som har tänkt få ihop en uppföljare till sina tidigare succéböcker under sommaren - och det går sådär, plastpappan Michael, universitetslärare och leg. casanova, Evas barn Astrid och Magnus, den sjuttonårige datanörden som plågas av en mörk hemlighet, turas alla om att berätta vad som händer när en främling dimper ner i deras liv och vilken oerhörd inverkan hon kommer att få på dem alla. Allt är mycket skickligt beskrivet i en historia som slingrar sig hit och dit, på vägar som inte alltid går att se framför sig i förväg.

The Accidental, som boken heter i original, är den första av den skotska författarens böcker som översatts till svenska - jag gillar verkligen den svenska titeln! Detta är en oemotståndlig bladvändare, som jag i princip vägrade att lägga ifrån mig, spännande, rolig, intelligent, engagerande, lagom experimentell. Och det är fler som gillar den, 2006 belönades boken med Whitbread Novel Award och var även nominerad till Man Booker-priset. Nu kommer Jag är allt du drömt i Bonnierpocket till överkomligt pris, så köp den, läs den, köp en till och ge bort den. Ljuvlig, ljuvlig sommarläsning!

10 kommentarer:

 1. Kanske en jättedum fråga... Men vad betyder de två plussen inom parentes? Trodde det var ditt betyg först, men du verkar ju tycka om boken jättemycket, och då är ju en tvåa lite lite...

  SvaraRadera
 2. Nej, absolut ingen dum fråga. Visst tyckte jag jättemycket om boken. Så här ser min betygssättning ut:

  [++] ett måste!
  [+] rekommenderas
  [0] läsvärd
  [-] inget för mig

  SvaraRadera
 3. Aha! Tack så mkt, den hamnar på min att läsa lista =)

  SvaraRadera
 4. Jag gör som Fröken Nina och skriver upp boken på min att-läsa-lista!

  SvaraRadera
 5. Anonym11:28

  Låter jättebra!
  Är det en ungdoms- eller vuxenbok?
  Eller både ock?

  SvaraRadera
 6. Ja! Skriv upp den på att-läsa-listan! Paula: vuxenbok, fast intresserade ungdomar kan så klart läsa den också. Jag tror min 17-åring skulle gilla den t ex.

  SvaraRadera
 7. Anonym17:20

  Jag köpte den här boken idag. Hoppas den är bra nu. :) (Kommer säkert dröja ett tag innan jag läser den dock. Jag har många olästa böcker.)

  SvaraRadera
 8. marika: lägg den genast högst upp i den där läshögen! ;-)

  SvaraRadera
 9. Jag har också läst den här boken, och älskar den. För några år sedan läste jag Ali Smiths ovanliga novellsamling, Hotel World. Den kan jag också rekommendera varmt! Hon berättar om flera personer i och omkring ett hotell. Alla har olika röster och olika historier att berätta, men är sammanflätade ändå.

  SvaraRadera
 10. Äsch, jenny b, jag har missat att svara på din kommentar! Hotel World är antecknat. Den låter intressant.

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...