söndag, november 16, 2008

Flicka möter pojke

Ali Smith
FLICKA MÖTER POJKE
Roman – Albert Bonniers Förlag
[+]

Flicka möter pojke ingår i det spännande internationella mytprojektet, där över trettio förlag runt om i världen har beställt verk av några av våra mest hyllade författare, som får välja en myt att återberätta i sin personliga stil. T ex valde vår egen Klas Östergren myten om Loke för sin roman Orkanpartyt, Margaret Atwood skrev om Penelope och de hängda tjänsteflickorna från Odysséen i Penelopiaden och Jeanette Winterson berättade om Atlas och Herakles i Tyngd.

Att skotska Ali Smith var en av de utvalda måste jag applådera! Hon valde myten om Iphis, en flicka på det antika Kreta, som för att överleva måste låtsas vara pojke, men som blir kär i en kvinna. Och temat, ”flicka möter pojke”, är ju världens äldsta, men Ali Smith lyckas förstås vrida till det hela, genom att stoppa in lite queer-teori.

I Smiths version turas systrarna Anthea och Imogen i dagens Inverness om att berätta och föra historien framåt, precis som i underbara Jag är allt du drömt. Anthea träffar Robin, en graffitimålande pojkflicka, eller flickpojke, och blir störtförälskad. Imogen kämpar på med sitt trista jobb på Pure, ett företag som med diverse skumma metoder kränger flaskvatten. Det blir en berättelse om kärlek som är så fin i vilken form den än uppstår, om uppror, feminism och miljöansvar, en härlig röra med otroligt vackert språk. Flicka möter pojke blir en lindring i min Ali-abstinens. Bara det att jag vill ha mer Ali. Hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...