måndag, november 24, 2008

Husmorsorna

Emma Hamberg och Anette Rosvall
HUSMORSORNA - The Ultimate Köksalmanacka
Fakta – Albert Bonniers Förlag
[+]

Husmorsorna är Emma Hamberg, författare och illustratör, och Anette Rosvall, formgivare, som lärde känna varandra som goda grannar och som förenades i sitt stora matintresse. Resultatet blev en modern köksalmanacka, som om man följer den vecka för vecka ger receptförslag för ett helt år och åh, det är vi många som längtar efter. Allt börjar förstås med Mat i januari, där man förutom matsedlar för fyra veckor en torsdag får tipset att ”ha sex med din älskling, det var väl ett tag sedan sist!” :-)

I samband med matsedlarna tipsas det också om bra musik, filmer och böcker som kan passa säsongen och det känns förstås väldigt personligt. Dessutom vimlar det av släktfoton och förlossningsberättelser (kanske lite too much...) och naturligtvis Emmas rara illustrationer - alltihop bidrar till att det känns lite som att bläddra i bästa väninnans receptpärm. Jag gillar att husmorsorna ratar light-produkter, hellre en liten skvätt av the real stuff än att proppa sig själv och familjen fulla med plast. En ny fredagstradition - som kanske kommer att antas av många - presenteras också: i ur och skur, året om, kan man varje fredagsmiddag käka en blodig biff (av ko, lamm… eller vad man vill) plus god ”bea” med pommes. Skönt att slippa planera ett nytt "fredagsmys" varje vecka!

Dags för provlagning av recepten. Jag bläddrar givetvis fram till Mat i november, som börjar med Superenkla kycklinggrytan (den var verkligen superenkel. Och god.), fortsätter med Heidis lätta pastagratäng (mycket lätt) och avslutar med Pad thai Emma Hamberg – ”öppna kylskåpet, se vad som gömmer sig där inne och kör igång”. Recepten finns samlade längst bak i boken/pärmen och är färgkodade i grönt för Sallader, brunt för Potatis, rotfrukter och grönsaker, orange för Kyckling osv. En kul och snygg uppgradering av den gamla (?) köksalmanackan.

4 kommentarer:

 1. Jag har också inhandlat denna underbara kökskalender, gillar den verkligen :)

  Och, våra fredagar är numera härligt okomplicerade, jag och maken kollar på varandra och säger "Biff med bea!"

  /Lillasyster

  SvaraRadera
 2. Kul, lillasyster! Det är verkligen en härlig bok. Funderar på att införa fredagstraditionen här hemma också, tror att det skulle uppskattas faktiskt. :-)

  SvaraRadera
 3. Låter kul! Ja, varför komplicera det hela? :-)

  SvaraRadera
 4. amoroso: kan verkligen rekommendera Husmorsorna. Vi har använt recepten och själva upplägget i ett par veckor nu och är mycket nöjda. I dag serveras det förmodligen Penneskål från decemberrecepten.

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...