onsdag, januari 01, 2003

I morgon du

Lars Weiss
I MORGON DU
Kriminalroman - Norstedts
[++]

Den nordiska deckartronen, där vi de senaste åren placerat så många regenter, måste byggas ut. Här är nämligen ytterligare en aspirant till titeln "deckarkung". Lars Weiss är väl för de flesta mest känd som mediapersonlighet (var det inte tal om "guru" ett tag också?), men redan 1982 debuterade han som författare. För ett par år sedan kom också ett par böcker om svenska utvandrare i 20-talets Chicago och nu ger han sig alltså på min favoritgenre, kriminalromanen. Och jag gillar resultatet, väldigt mycket till och med.

Bokens handling utspelar sig i Stockholm, på nattliga gator, mörka kyrkogårdar och stimmiga härbärgen. En skarpsynt präst och hans lika observanta diakonissa har noterat att flera av soppkökens stammisar har varit ganska osynliga en längre tid, något som också bekräftas av ett par av de andra uteliggarna. Eftersom prästen ifråga råkar vara bekant med Stellan Sager, en utbränd psykiater som för närvarande är sjukskriven från sin tjänst, vänder han sig till honom för att få råd om vad de ska ta sig till. Ska man ta dem på allvar, de utslagna människor som ingen annars lyssnar på? Stellan är även specialist på gärningsmän och brottsplatser och har tidigare anlitats som konsult av polisens gärningsmannaprofilgrupp på rikskrim. Chef för denna enhet är Helena Colliander, ensamstående mamma till två pojkar, och tidigare föremål för Stellans kärlek. Förhållandet är sedan en tid tillbaka avbrutet, Stellan bestämde sig för att gå tillbaka till sin fru, men deras gemensamma förflutna gör att samarbetet dem emellan kan bli lite spänt. För samarbete blir det, allt eftersom händelseutvecklingen i fallet tar fart.

Det är väl ingen vågad gissning att författaren i skildringen av den sympatiske Sager till stor del har använt sig av sina egna erfarenheter om utbrändhet (1988 gav han ut boken Framgångsfällan: Om osynlig utbrändhet på Bokförlaget DN). Samma sak, de egna erfarenheterna, gäller också när Lars Weiss skildrar mediauppbådet, med presskonferenser och löpsedlar, och som läsare lär jag mig tacksamt en hel del. I morgon du är den första delen i en planerad serie om denna gärningsmannaprofilgrupp, fortsättningen längtar jag riktigt mycket efter och hoppas att den kan bli lika välskriven, engagerande och spännande som del ett. Och okej, här kommer det då: ska du bara läsa en deckare i vår - läs I morgon du.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...