torsdag, mars 01, 2012

Bokhyllerunda - C

På C berättar jag om skräckisen Coraline med hjälp av min recension från 2003. (Fast jag har fortfarande inte läst något annat av Neil Gaiman ...)

Neil Gaiman
CORALINE
Thriller - Bonnier Carlsen
[0]

Neil Gaiman är en populär skräck, serie- och fantasyförfattare, vars namn jag hört och sett omnämnas i glödande ordalag lite varstans, men Coraline är min första kontakt med honom. Boken vann i augusti i år en Hugo-award, ett av sf- och fantasyvärldens främsta priser och är illustrerad av Dave McKean... skulle jag precis skriva, men när jag bläddrar genom boken i jakt på de där bilderna upptäcker jag att boken ju bara består av text. Jag har tydligen sett bilderna så klart framför mig att jag efter läsningen blivit övertygad om att de faktiskt existerade! En märklig upplevelse, nästan i klass med bokens kusliga innehåll... Dave McKean står dock för omslagsillustrationerna, det har jag inte inbillat mig.

Coraline är en ganska ensam, men företagsam flicka som plötsligt upptäcker att bakom en dörr i hennes hus finns en slags spegelvärld till hennes egen verklighet, fast bättre, så verkar det i alla fall till att börja med. Föräldrarna, hennes "andra" mamma och pappa, är snällare, leksakerna roligare och maten godare. Coraline funderar på att stanna kvar på denna andra sida för gott och det uppmuntras också av hennes "nya" föräldrar. Fast de blir nästan lite väl påstridiga, tycker Coraline så småningom. Ganska läskiga är de också med sina svarta, glimmande knappögon och långa, vita fingrar. Coraline upptäcker också att hon inte är ensam i den nya världen, där finns även andra som tagits till fånga och de vill att Coraline ska hjälpa dem ut därifrån.

Gillar man skräck och fantasy tycker man säkert om det här. Jag är inte någon alldeles övertygad fan av denna genre, även om jag gärna ger Neil Gaiman ännu en chans, kanske då med något av allt det han har skrivit för den vuxna publiken. På plussidan finns en skön, svart humor, lite dråpliga situationer, lagom läskiga, och håller han samma stil i sina romaner ser jag fram emot att läsa dem också. Oavsett om de innehåller några bilder eller inte...

10 kommentarer:

 1. Hej Bokmoster, jag har helt glömt bort att önska dig välkommen till bokbloggosfären. Du har varit saknad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Ja, jag kör en liten revival för att få liv i min läsning av tyska böcker, så får vi se hur länge det håller :)

   Radera
 2. Har ikke lest boken, men sett den på film:)Likte filmen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den skulle jag vilja se! Hittade trailern på imdb.com och gillade det jag såg :)

   Radera
 3. Men har inte boken bilder? Bara några få visserligen, men de finns där i min.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min bok är ett läsexemplar från förlaget, "ej till försäljning", så det låter ju troligt. Det märkliga är att jag tydligen trodde att jag hade sett illustrationer som inte fanns där, kusligt ... ;)

   Radera
  2. Min är på engelska. De kanske inte tog med dem i den svenska.

   Din kanske har illustrationer och du tar med den och går in genom den där lilla dörren i ditt hus som inte går att öppna. ;-)

   Radera
  3. Ja, det känns lite som om jag hamnat i någon sorts spökhistoria ;)

   Radera
 4. Testa Neverwhere. Alldeles alldeles underbar. Du kommer aldrig att tänka på London på samma sätt igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att du älskar den :) Och jag lovar att jag ska ge den en chans. Snart!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...