måndag, juli 30, 2012

Månadens tyska: Das Urteil

Månaden börjar gå mot sitt slut, men något tyskt har det inte "hunnits med" ... In på iTunes och ladda ner en Kafka! Novellen Das Urteil (Domen) från 1912 börjar med att den unge köpmannen Georg Bendemann sitter och skriver brev till en god vän som har flyttat till Ryssland. Medan Georg är framgångsrik, nyförlovad och lycklig har det gått betydligt sämre för vännen och den gode Georg gör allt för att skona hans känslor.

När brevet är skrivet går han för att titta till sin gamla pappa. I det mörka och instängda sovrummet utspelar sig så en ondsint kamp, där pappan avslöjar hemligheter och anklagar sonen för att vara självisk och allmänt värdelös. Georg hamnar i underläge och börjar ifrågasätta hela sin existens. När pappan till sist slänger ur sig att han dömer sonen till döden genom drunkning rusar Georg ut ur huset, över vägen och kastar sig ner i vattnet.

När det gäller tolkningar är det bara att välja och vraka. Självbiografiskt far-och-son, de olika jagen, en inre maktkamp, striden mellan liv och död ... Franz Kafka skrev novellen i ett sträck, åtta timmar ska det ha tagit, och han tyckte själv att det var ett av hans mest lyckade verk, att den kommit till som genom en förlossning "med smuts och slem" och allt. Puh.

Läs om en lycklig Kafka! (DN)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...