lördag, september 29, 2012

Månadens tyska: Anständig essen

Hur snabba vi än är att ta till oss nymodigheter, i form av ny teknik, är vi märkvärdigt sega när det gäller maten vi köper, lagar och äter. Där gör många av oss som vi alltid har gjort, som våra föräldrar och mor- och farföräldrar gjorde. Traditionell husmanskost, gubevars. Gewohnheit ist eine Art Gehirnwäsche, vanan är en sorts hjärntvätt, jorden brinner och världen har förändrats. Vi omges trots allt av veganer, vegetarianer, kravianer och det är t ex inte längre självklart att mjölk är den allra bästa kalciumkällan.

Det kan vara snårigt att ta sig fram i denna nya matdjungel. Hur hundan ska man äta egentligen, för att det ska vara så bra som möjligt för djur och natur och i förlängningen även för oss människor? Är det bättre med grannens hemkokta sylt utan några ekologiska råvaror, än att köpa ekologisk sylt i affären, en burk som kanske fraktats över halva jordklotet? Det är ett av de dilemman som får den tyska författaren Karen Duve att kasta sig in i ett årslångt experiment. Hon vill bli en bättre människa och bestämmer sig för att pröva sig fram till ett alternativt leverne, genom att lägga om sin kost och även andra vanor.

I januari börjar experimentet med att Karen uteslutande köper och äter ekologiska produkter, därefter blir kosten vegetarisk, framåt sommaren blir hon vegan och till hösten frukterian. Med på resan finns vännen Kerstin som i boken kallas Jiminy Grille = Benjamin Syrsa, som Karens samvete. Författaren själv är förstås Pinocchio - lite dum, gnällig och utan samvete ... Redan i april känner Karen sig som om hon är med i filmen Matrix. Efter att ha svalt det röda pillret, dvs öppnat ögonen för djurindustrin, finns det inte längre någon återvändo. Anständig essen är tydligt inspirerad av Jonathan Safran Foers Eating Animals/Äta djur, ytterligare lästips i ämnet är Matens pris - Malin Olofsson Daniel Öhman, vinnare av Stora journalistpriset 2011, om sanningen om de brasilianska biffarna, den danska fläskfilén och den billiga paprikan. Riktiga Matrixpiller alla tre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...