fredag, december 21, 2012

Från A till Ö: I som i John Irving

Bokstaven I är inte särskilt välrepresenterad i min läsdagbok, men jag valde till sist John Irving, en författare jag lärde känna i början av 80-talet. Då kom Garp och hans värld, som också blev film med bl a Robin Williams och Glenn Close, och som öppnade dörren till John Irvings knasiga värld, med björnar, cirkusar och mer eller mindre udda sex, ofta om människor som väl kan betraktas som outsiders. Jag gillade en del, men var inte alltid förtjust.

I Hotell New Hampshire (även den film med bl a Rob Lowe och Jodie Foster) är den svarta humorn på topp i en berättelse om den stora familjen Berry och så klart deras hotell, men också så mycket annat. Läs om du vill bli chockad och road. Min favorit är den inte lika skruvade Änka i ett år, om Ruth och Eddie som lär känna varandra i unga år och som träffas igen senare i livet. Båda har blivit författare, men har lite olika erfarenheter.

Oläst i min bokhylla står Den fjärde handen, om en journalist som får handen uppäten av ett lejon på en cirkus (förstås). Samtidigt ser en erkänd kirurg i Boston ett unikt tillfälle att utföra världens första lyckade handtransplantation och en kvinna i Wisconsin är villig att donera sin makes vänstra hand efter dennes död - problemet är bara att maken lever, är relativt ung, och kärnfrisk ...

I sin senaste bok I en människa uppmanar John Irving enligt Aftonbladet Kultur till tolerans och förståelse för bi, trans, homo och hetero, och det är ju sympatiskt. Jag hörde en intressant intervju (podcast) där han berättade hur det gick till när fotot till bokens omslag skulle tas. Fotografen fick i uppdrag att fota nakna ryggar, modellerna var såväl män som kvinnor, och sedan valde författaren ut bästa bilden utan att veta vem det föreställde. Fast han avslöjade det förstås för lyssnarna :)

Har du läst något av John Irving? Har du någon bra författare på den svåra bokstaven I att dela med dig av?

2 kommentarer:

 1. Gillade också Änka i ett år väldigt mkt!
  Irvingromaner är stora läsprojekt för mig, men alltid oförglömliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill läsa mer Irving, även om jag redan har klarat av en hel del. Flyttar upp Den fjärde handen lite i bokhögen, as we speak/write ...

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...