onsdag, februari 13, 2013

Från A till Ö: P som i Annie Proulx

Av någon anledning tänker jag på Annie Proulx som Margaret Atwoods raka motsats, och det har inte så mycket med litteraturen att göra. Eller jo, förresten, det har det väl också. Men medan Atwood är mycket aktiv i samhällsdebatt, sociala medier m m ligger Annie Proulx lågt. Efter succén med Brokeback Mountain meddelade hon att hon inte längre hinner ge intervjuer angående filmen: "I can no longer neglect my regular writing work."

Det var hennes novell som blev en väldigt bra film i regi av Ang Lee, med fina prestationer av Jake Gyllenhaal, Heath Ledger och Michelle Williams. Novellen ingår i Berättelser från vidderna (Close Range), mycket läsvärd. Författarens beskrivning av de båda rancharbetarna är dock lite annorlunda än vad man kanske tänker sig, någon har utstående hästtänder och tunga höfter, en annan örnnäsa och insjunken bröstkorg... (Min recension)

När jag läste Sjöfartsnytt och Dragspelsbrott i slutet av 90-talet var jag inte så förtjust, men nu skulle jag vilja läsa om dem för att se om jag har ändrat uppfattning. Jag är också nyfiken på hennes senaste bok, Bird Cloud, non-fiction om hur hon byggde sitt hus eller gård kanske snarare i Wyoming: We understand how she came to be living in a house surrounded by wilderness, with shelves for thousands of books and long worktables on which to heap manuscripts, research materials and maps, and how she came to be one of the great American writers of her time.

Har du läst något av Annie Proulx? Har du någon bra författare på P att dela med dig av?

10 kommentarer:

 1. Dragspelsbrott gillade jag, till min stora förvåning : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att du inte brukar gilla Proulx, eller något annat? Nu känner jag ännu mer att jag måste göra ett nytt försök!

   Radera
 2. hihi, det var ganska länge sedan, före filmatiseringen av BBM och jag fick detta svulstiga, lite mustiga epos i min hand... men blev positivt överraskad

  liknande italienskt filmtips: La legenda del pianista sull'oceano! m Tim Roth, baserad på kortroman av Baricco

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tim Roth en Italieno, alltså? Låter intressant!

   Radera
  2. P.S. Tyckte om Hallströms filmatisering av The Shipping News så den vet jag inte om det finns någon återvändo för ... Men ska gärna pröva Dragspelsbrott, som sagt.

   Radera
 3. det är möjligt att han fick prata engelska : ) tror han spelade anställd i en musikaffär i New York, där ett visst instrument dyker upp, med tillhörande historia. påminner alltså om Accordion Crimes-kedjan - med reservation för att de två kanske blandas ihop i mitt huvud

  http://lasdagboken.blogdns.com/2010/index.php?entry=entry100407-183111

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter intressant, jag har en predicted 5:a enligt Filmtipset! Ett framtida projekt att grotta ner sig i :) Men svensk titel: Pianisten? Adrien Brody, Isabelle Huppert och nu också Tim Roth?

   Radera
 4. och så lite det säger om livsödet : (

  favorit-Pianisten: den med Isabelle Huppert. iiihhh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg den den franska filmatiseringen av den österrikiska nobelpristagarens roman med portugisk text ... Det gick det med. Huppert väldigt bra, men gillar Brody också.
   http://bokmoster.blogspot.se/search/label/Nobelpriset

   Radera
  2. Och här kommer rätt länk:

   http://bokmoster.blogspot.se/2012/05/manadens-tyska-die-klavierspielerin-del_28.html

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...