fredag, mars 08, 2013

Från A till Ö: S som i Carol Shields

Firar den internationella kvinnodagen med Carol Shields! Tyvärr finns hon inte längre bland oss, hon gick bort i cancer 2003. Och det är så sorgligt att hon inte fick chansen att skriva fler fantastiska böcker. Hennes böcker är klassiker för mig, som den fiktiva biografin Stendagböckerna (bl a belönad med Pulitzerpriset), om Daisy Goodwill som föds i ett fattigt stenarbetarhem i Kanada i början av 1900-talet och som vi sedan får följa under hennes långa liv, genom glädje och sorg, kärlek och sjukdom.

Och jag älskar Mary Swann, den litterära kriminalgåtan! Mary Swann är poet, en enkel lantbrukarhustru som flera år efter sin död fortfarande förbryllar experterna. Fyra personer försöker lösa gåtan: en feministskribent, en bibliotekarie, en litteraturforskare och så förläggaren som gav ut Marys dikter. Vem kände henne bäst? Lyckas någon av dem lösa mysteriet?

Om inte blev Carol Shields sista roman, med huvudpersonen Reta, vars äldsta dotter lämnar familjen för att i stället bosätta sig på gatan. En hjärtskärande berättelse om sorg och saknad, om vänskap och kärlek, om föräldraansvar och familjens villkor, om kvinnans roll i samhället och om böcker och litteratur och skrivande. (Min recension)

Har du läst något av Carol Shields? Har du någon bra författare på S att dela med dig av?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...