onsdag, april 24, 2013

Onda flickor

Alex Marwood
ONDA FLICKOR
Kriminalroman - Modernista
[+]

När jag läser ett recensionsexemplar, och alltså ska skriva en recension om boken efteråt, brukar jag då och då stanna upp för att anteckna någon rad, markera ett stycke som stöd för ett senare blogginlägg. När jag nu ser i skrivblocket är det nästan tomt ... Inte för att jag inte har hittat något att anteckna, utan för att jag inte har hunnit! Precis lika ivrigt, ja, glupskt som jag brukar svepa välgjorda brittiska deckarserier har jag nu slukat Onda flickor, bara en tugga till, och en till.

1986 dömdes två elvaåriga flickor för mord på en liten fyraårig tjej, de fick sedan skyddad identitet och bytte namn för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Ha! As if ... Slumpen gör att de många år senare stöter på varandra igen. Det är förstås meningen att de inte ska ha någon som helst kontakt men en av flickorna, Kirsty, jobbar nu som journalist och hon vill väldigt gärna få information om ett brutalt mord som begåtts på ett nöjesfält i den lilla kuststaden Whitmouth där den andra flickan, Amber, arbetar som städare. Samtidigt fortsätter seriemördaren seriemörda, men det är ändå inte denna "strandstrypare" som står i centrum och som allt kretsar kring, utan Kirstys och Ambers relation och gemensamma historia.

I 400 tätskrivna sidor har författaren Alex Marwood (pseudonym för brittiska journalisten Serena Mackesy) mig helt i sin hand, bit för bit pusslar hon ihop bakgrunden och flickornas förflutna tills hela den fruktansvärda bilden står klar. Jag antar att hon hämtar från egna erfarenheter när hon ger kvällsjournalistik och skandalpress ett par välriktade kängor, om hur sanningen kan förvridas när spaltutrymme måste fyllas och tidningar säljas. Onda flickor är författarens första kriminalroman och hon jobbar nu med sin nästa bok, The Killer Next Door. Vi är många som kommer att kasta oss över den!

4 kommentarer:

 1. Anonym12:20

  Den låter superbra
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den verkligen, en riktig bladvändare med en del samhällskritik. Rekommenderas!

   Radera
 2. Den ligger här hemma och väntar. Vågar inte läsa vad du skrivit, men jag förstod i alla fall att du gillade den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig :) Du är välkommen tillbaka!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...