onsdag, juni 12, 2013

Tematrio - Hembygdsläsning

Veckans utmaning: berätta om tre bra texter/författare från er hembygd! Min hembygd är kebabpizzornas huvudstad, Sveriges nionde tätort, tändsticksstaden, handelsplatsen vid den aldrig sinande bäcken - Junakøpung. Ja, Jönköping alltså. Här väljer jag tre kvinnor med anknytning till denna vackra stad vid vatten:

 
1. Inger Frimansson är född i Stockholm, men bodde under sin uppväxt en tid i vår stad, något hon berättar om i självbiografiska Ligga som ett O. I boken är kvarter, gator och till och med personer mycket välbekanta för mig, något som gav läsningen ytterligare en dimension. Bokens huvudperson Nina är en känslig flicka med livlig fantasi, hon skriver sagor och berättelser, drömmer om att bli författare. Det otäckaste som finns är Döden Långrock, han som lurar bakom hörnet för att rycka älskade personer ifrån sina anhöriga ...

2. Mian Lodalen är världskändis här, ungefär jämnårig med mig och jag kan lova att jag har hört många intressanta historier om denna kvinna. I Dårens dotter och Tiger berättar ML om sin ganska komplicerade uppväxt i Jönköping under 60- och 70-talet. Det är mycket starka skildringar, komplett med vår speciella romanislang - devon, bengalo, muschen, gojan, lover, pilo ...

3. Karin Alvtegen. Är från Huskvarna! *flämt* De båda städerna är i princip hopvuxna men det finns inte en infödd som inte vet exakt var gränserna går, och varför den ena staden är så mycket bättre än den andra. Jag gillar Karin, hennes välskrivna och spännande deckare, som t ex Skuld, Skam, Saknad (min recension), och senast den fina, filosofiska, och precis lika spännande, Fjärilseffekten (min recension).

12 kommentarer:

 1. Det var en bra trio! Och Jönköping är en trevlig stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det fanns en del att välja på utan att behöva ta till Viktor Rydberg ;)

   Radera
 2. Anonym11:51

  Toppen trio, och en trevlig stad som jag bodde i ca 3 år under min utbildning.
  Jag skäms nästan men jag har ännu inte läst Karin Alvtegen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket trevlig :) Inte ska du skämmas, nu har du ju så bra läsning att se fram emot!

   Radera
 3. Varierande tips, jag gillade Kaddish på motorcykel, Jag ringer mina bröder och Människor helt utan betydelse, som alla handlar om huvudstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En varierande och rolig utmaning den här veckan, riktigt kul att läsa om bokbloggarnas hemstäder :)

   Radera
 4. Alvtegen är en av mina favoriter.

  SvaraRadera
 5. Fina tips där! Mycket rolig trio den här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag är nöjd med mina tre! Kul att surfa runt och läsa om andra bokbloggares hembygd också.

   Radera
 6. intressant! visste inte det med slangspråket : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en kul grej faktiskt :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...