lördag, augusti 10, 2013

Världsutmaning: Legend of a Suicide

I tolv år försökte David Vann publicera sin första novellsamling Legend of a Suicide. Till sist gav han upp och gick till sjöss i stället. Nu är den mångfaldigt prisbelönta boken översatt till nitton språk. Så kan det gå! Jag har läst den i världsutmaningen som representant för Nordamerika, Alaska, närmare bestämt. Jag älskade (!) Caribou Island och kallade den "a very good feel-bad" (min recension). Det är samma med Legend of a Suicide där berättelserna dessutom är "halvsjälvbiografiska". They're fictional, säger författaren, but based on a lot that's true.

I samtliga noveller finns Roy Fenn, ibland är han en liten kille som drömmer om ett eget akvarium, i andra grubblar han över sin pappas självmord eller bjuder hem pappans älskarinna och hennes man på middag utan att avslöja sin egen identitet. Det finns en grundstory med vissa gemensamma drag, men i ett par av novellerna har omständigheterna gett helt skilda resultat. Den längsta novellen, Sukkwan Island, har samma tema som Caribou Island, drömmen om ett självständigt vildmarksliv i Alaska, en dröm som när allt kommer omkring inte är särskilt förankrad i verkligheten. Samtliga noveller utspelar sig i Alaska, där David Vann själv är född och uppvuxen, och precis som i Caribou Island handlar det mycket om fiske och båtar, något jag annars inte är särskilt intresserad av men nu gillar jag det. Åh, vad jag gillar det!

Andra böcker av David Vann, som jag naturligtvis gärna vill läsa:
 • Dirt, på norska som Jord, ett familjedrama, om unge Galen och hans mamma som lever tillsammans i ett isolerat hus ute på landet, fader okänd. En obehaglig roman beskrivs den som, som med stor precision och brutal ärlighet skildrar en familj som är på väg att ödeläggas av osunda relationer och missförstådd kärlek.
 • Goat Mountain, kommer i september 2013. Utspelar sig under en het och klaustrofobisk helg, om en familj som försöker hantera ett fruktansvärt brott och dess konsekvenser.

4 kommentarer:

 1. Åh, både världsutmaning och novell-lördag i ett ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket praktiskt! :) Och en otroligt bra bok dessutom.

   Radera
 2. Caribou Island är ruggigt bra. Lyssnade på Vann på Louisiana Literature och blev betagen. Måste läsa novellerna här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, och jag är jätteavundsjuk på dig ;) Ja, testa gärna novellerna också, påminner om Caribou Island, återkommande teman, men jag läser det gärna.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...