torsdag, november 07, 2013

Tysk torsdag: Tittar du på tysk film?

I går inleddes Stockholm Filmfestival, jag ska dit och se en hel del filmer. Ingen tysk tyvärr, den enda tyska titeln passade inte in i schemat. Men någon gång kan jag säkert se Five Years, som den kallas här i Sverige. Kurnaz - Fünf Jahre Leben är originaltiteln, baserad på Murat Kurnazs bok.


Det är inte helt enkelt om en vill se tysk film på stor duk, men grattis alla göteborgare som kunnat njuta av en tysk filmhöst, Deutscher Filmherbst på Hagabion. Några titlar återstår än. På min lokala filmstudio såg vi förra säsongen fina Barbara med bl a Nina Hoss. Rekommenderas!


En kontroversiell fransk bok från 1998, Elementarpartiklarna av Michel Houellebecq, blev 2006 en tysk film av regissören Oskar Roehler. Jag har inte läst boken, bara sett filmen som ska vara en lightversion av romanen. Här kryllar det av tyska superstars - Franka Potenke, (som jag sett i Lola rennt, ett par Bourne-filmer, spelade även "Anne Frank" i American Horror Story), Martina Gedeck (Der Baader Meinhof Komplex, Das Leben der anderen, Die Wand och en rad tevefilmer och -serier), Moritz Bleibtreu (Das Experiment, München, Lola rennt, Der Baader Meinhof Komplex) och så Nina Hoss igen (Den vita massajen, Barbara, Eine Frau in Berlin).


Brukar du se tysk film? Har du någon favoritfilm och/eller -skådis?

Andra som läser och pratar tyskspråkig litteratur i dag:

mimmimarie - berättar mer om det preussiska hovet
Sanna - har läst tyskt knarkarsvammel
Ingrid - visar dikt o bilder från Husum i gränslandet Slesvig

16 kommentarer:

 1. Nej, tysk film hör dessvärre inte till vanligheterna. Har dock för mig att Daniel Kehlmanns bok Världens snart kommer eller precis har kommit på film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, jag skrev lite om det här:

   http://bokmoster.blogspot.se/2012/10/tyskar-i-3d.html

   Jag vill gärna se mer tysk film, men vet inte riktigt hur ... Jag lägger fram förslag på filmer till vår filmstudio, men det verkar inte bita riktigt ;)

   Radera
 2. För ett par år sedan kom ett gäng underbara tyska filmer: Goodbye Lenin (rolig), Die fette Jahre sind vorbei (rolig och fin) och Gegen die Wand (otäck). Sedan förstås Leben der anderen (spännande) och Sophie Scholls sista dagar (med underbara och vansinnigt snygga Julia Jentsch! Tysklands svar på Tuva Novotny.)

  Jo, och så finns ett par riktigt snygga filmatiseringar av tyska romaner - tv-serien av Buddenbrocks, filmen Effi Briest och förstås Das Blechtrommel.

  Jag skulle gärna se mer nyare tysk film men jag har lite dålig koll på vad som går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för alla tips, Sanna! Jag har sett de flesta och håller med om dina omdömen :) Gegen die Wand ska jag försöka leta upp, den verkar mycket intressant, om än otäck då ...

   Har också dålig koll på utbudet, men ska försöka bättra mig, kanske till kommande tyska torsdagar!

   Radera
 3. har undvikit Houellebecqs romaner, men den där filmversionen blir jag sugen på att se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så mörkt, men de strålande tyska stjärnorna glittrar bra i svärtan. Se! Och lyssna, riktigt skönt soundtrack också.

   Radera
 4. Såg några filmer på tyskaundervisningen på gymnasiet (ett par år sedan...): "Goodbye Lenin!" såklart, "Die Wolke" (baserad på Gudrun Pausewangs bok, filmen är dock lite/ganska annorlunda) och "Erbsen um halb sechs" (bra drama om kille som mister synen och måste återupptäcka livet).

  Sen är jag jättenyfiken på "Rubinrot", men skulle vilja ha den med engelsk text så att maken har en chans att hänga med. Men det verkar vara svårt att hitta. Det är det tråkigaste med tyska filmer, man får alltid kolla på dem själv :-( Ingen annan fattar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Die Wolke och Erbsen ... är nya titlar för mig. Die Wolke hittar jag på youtube! Jag tror den ska funka, så den ska jag se senare :)

   Radera
 5. Anonym14:18

  Det verkar finns engelsk text om du menar den här, Zachan: http://www.amazon.de/Rubinrot-DVD-Maria-Ehrich/dp/B00BQTL1FC/ref=sr_1_1?s=dvd&ie=UTF8&qid=1383830120&sr=1-1&keywords=rubinrot+film

  //Marianne

  SvaraRadera
 6. Anonym14:54

  Äh, det var inte så svårt. Amazon.de är rena guldgruvan oavsett om man föredrar nya eller begagnade filmer.
  //Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du tipsar. Jag som helst vill "slippa" köpa filmer har det lite värre ... Men en del finns faktiskt på youtube, det tackar jag för!

   Radera
 7. Åh... Hagabion (jag bodde en gång bara ett stenkast därifrån och en sådan biograf saknar jag väldigt...). Jag har lite Fassbinder på DVD (bla a Effi Briest) och så skulle jag gärna vilja se filmen "Tyskland, bleka moder" igen (och den såg jag faktiskt på just Hagabion). Serien "Heimat" borde gå i repris på TV och också Das Boot.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vilken biograf, den verkar fantastisk! Bra att ta till dvd, SVT brukar peta in en del tyskt men inte är det mycket inte. Vi får tipsa om det vi kan! :)

   Radera
 8. Anonym21:21

  Das Leben der Anderen. Älsket.

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...