torsdag, december 12, 2013

Tysk torsdag: Juli har fått nog

Den tyska författaren och juristen Juli Zeh reagerar igen. Efter sommarens brev till Angela Merkel angående den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA har Juli Zeh med författarkollegor nu utvidgat sin protest i ett öppet brev som undertecknats av 500 författare i hela världen, i Sverige Arne Dahl, Per Olov Enquist, Aris Fioretos, Jan Guillou, Björn Larsson, Henning Mankell, Håkan Nesser, Tomas Tranströmer, Svante Weyler.

Juli Zeh kräver att de fri- och rättigheter som vi i århundraden kämpat oss till i den analoga världen ska överföras till den digitala världen. Förhoppningen är att alla namnen ska sätta press på regeringar och FN att sätta in åtgärder för att garantera den digitala integriteten för medborgarna.

Nästa steg är att be allmänheten ställa sig bakom kraven på ökad rättssäkerhet i den nya digitala världen (DN-artikel).
 • som temperamentvolle und experimentierfreudige Erzählerin belönades Juli Zeh för några dagar sedan med årets Thomas-Mann-Preis, som tidigare gått till författare som Christa Wolf, Daniel Kehlmann, Günter Grass, Siegfried Lenz.
 • Ett klipp från ur.se (Anaconda Literatur) där Juli Zeh berättar om sin bok Spieltrieb/Leklust, som jag ännu inte har läst.
 • Mina inlägg om Juli Zeh här, t ex om övervakningsdystopin Corpus Delicti.

Har du läst något av Juli Zeh?

2 kommentarer:

 1. Heja Juli! Jag har sparat "Spielbetrieb" till att ta med hem över jul och läsa... Ser mycket fram emot det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt julmys! Jag vill också gärna läsa den, men om det blir över jul kan jag inte lova :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...