onsdag, februari 19, 2014

Bokland Finland

Efter Frankrike tar vi oss an Finland i Lindas bokgeografi, ett land jag inte läst särskilt mycket från och inte ens besökt! Mycket inspirerande dock, jag ser fram emot många tips på bra böcker och annan kultur.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Hägring 38 - Kjell Westö, finlandssvensk författare, är i år en av de nominerade titlarna till Sveriges Radios Romanpris och därför hamnade den i min läshög (min recension). Boken utspelar sig i Helsingfors just 1938, innan krigsutbrottet, och är en av de där böckerna där jag skulle ha velat påverka intrigen. "Koncentrera dig på Matilda Wiik, glöm gubbarna, utveckla historien om Miljafröken, det kommer bli fantastiskt", skulle jag ha velat säga till Kjell Westö. Men det kunde jag ju inte och därför tyckte jag bara boken var ganska bra.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Som sagt, inte så mycket att välja på här ... Jag läste t ex Snöjungfrun - Leena Lehtolainen (min recension) och gav den ett [-] i betyg, inget för mig alltså så det blev inte fler titlar i serien om polisinspektör Maria Kallio. Nu läser jag hos Linda att förlaget lade ner den svenska utgivningen så det var väl inte bara jag då. Sedan provade jag med Löpgravsvägen - Kari Hotakainen (min recension) men den var jag inte heller riktigt nöjd med. För att inte tala om Arto Paasilinna ...

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Sofi Oksanen står för närvarande högst upp på min lista över finländska författare jag vill läsa. Kanske väljer jag att börja med debuten Stalins kossor, om esterna som under Stalins tid deporterades till Sibirien. Eftersom det inte fanns några kor i Sibirien kallade de istället getterna Stalins kor. Titeln är samtidigt en metafor för dagens anorektiska, ofruktbara kvinnoideal.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.

Jag börjar med musik, närmare bestämt Eurovision. Det brukar tyvärr inte gå så bra där, Finland? Jag gillade det finlandssvenska bidraget från 2012, När jag blundar - Pernilla Karlsson. I år representeras Finland av poppiga Something Better - Soft Engine.

Illustratören Olof Landström är född i Finland 1943 men flyttade som tonåring till Sverige. Fina illustrationer till bl a Barbro Lindgren, Ulf Stark, Tomas och Jujja Wieslander, men också egna böcker och tv-produktioner. Kalles klätterträd! Magister Flykt! Helene Schjerfbeck, Viola Gråsten, Alvar Aalto ... Och som HV 71-fan är jag evigt tacksam för hockeyimporten; Laine, Voutilainen, Ruotanen, Puistola, Keskinen, Sahlstedt, Rajala, Salmela ...

Filmkanaler jag har tillgång till visar mycket nordiskt, främst norskt och danskt, medan finskt är svårare att hitta. Några lite nyare filmer är Då natten faller (alternativ titel Hush, 2012), en snygg thriller om ett ungt par där hon ber honom om hjälp att döda sin pappa, och Vuonna 85 (2013) en grabbig komedi om ett kompisgäng som vägrar växa upp.

Moi, moi, i morgon är det Tyskland som gäller!

10 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt inte heller varit i Finland. Det borde jag ändra på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen, hur svårt kan det vara liksom! ;)

   Radera
 2. Just nu funderar jag på en resa till Helsingfors, det lockar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, det vore väldigt roligt! Får fundera på om det inte är dags snart ...

   Radera
 3. Antalet finländska författare som jag läst kan nog räknas på ena handens fingrar. Men Oksanen är med i min boktolva i år, så henne ska jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här tyvärr. Funderade på varför det blivit så, hur är det med förlagen och deras vilja att översätta/lansera? Men Oksanen ska det bli här också!

   Radera
 4. Oksanens Utrensning gillar jag mycket, och jag är sugen på att läsa hennes andra romaner också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, då skriver jag upp den på listan också!

   Radera
 5. Arto Paasilinna har sina poäng, men lite seg i början är han, man får inte ge upp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig var det mest att jag inte tyckte det var roligt, det jag läste ... men det finns så klart många andra titlar att välja på.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...