lördag, mars 01, 2014

1/10: Helioskatastrofen

Skidorna är vallade, löparskorna knutna och här är första boken i mitt läsmaraton på väg mot målgång i Syninge i slutet av månaden: kortromanen Helioskatastrofen - Linda Boström Knausgård. Boken är även nominerad till Sveriges Radios romanpris, alltså en dubbel avprickning på läsutmaningarna = perfekt.

Som från ingenstans dyker hon upp, född ur sin pappa Conrads huvud, likt den grekiska gudinnan Athena, i skinande rustning och allt. När pappan sedan måste vårdas på sjukhus för schizofreni omhändertas flickan som får namnet Anna av fosterföräldrarna. Annas nya familj är djupt religiösa, men Pingstkyrkan ger inte bara tröst och frid i sinnet för Anna. Som en ventil inleder hon en hemlig brevväxling med Conrad, gripande brev när de båda brottas med ensamhet, rotlöshet, märkta av känslan av att vara övergivna av Gud, av alla.

Linda Boström Knausgård har skrivit en stark och viktig bok om psykisk sjukdom, jag läser att författaren själv är bipolär så hon är väl bekant med detta kretslopp, pendeln som svänger mellan depression och mani. Helioskatastrofen är en bok det är lite svårt att skriva om, så mycket handlar om ens egna erfarenheter, vad man själv kan läsa in mellan raderna. Den är därför också en bok jag ser fram emot att höra lyssnarjuryn diskutera senare i vår. Jag är inte särskilt ångestbenägen, men just när jag läst de sista sidorna i boken och lagt den ifrån mig satt jag med bultande hjärta en bra stund efteråt. Lite triggervarning alltså.

Hela listan på nominerade till Sveriges Radios Romanpris (överstruket = läst):
 • Den mörka sporten - Viktor Johansson
 • Helioskatastrofen - Linda Boström Knausgård
 • Andningskonstnären - Per Odensten
 • Vårt gemensamma liv - Anna Schulze
 • Vägen mot Bålberget - Therése Söderlind
 • Hägring 38 - Kjell Westö
Läsmaraton: bok 1/10

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, jag blev väldigt påverkad av den. Hoppas den går långt i SR:s romanpristävling!

   Radera
 2. Lyssnarjuryn kör redan imorgon. Utdelning på fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info! Jag trodde jag hade ytterligare en vecka på mig, tur det är läsmaraton, heja, heja ;)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...