onsdag, mars 05, 2014

2/10: Den mörka sporten

Bok två i mitt läsmaraton är återigen en bok som är nominerad till Sveriges Radios Romanpris, Den mörka sporten - Viktor Johansson, som tidigare har publicerat diktsamlingar och romanen Wrestlarna. Här handlar det om tennispojken som kom från Irak till Gottsunda där han nu försöker komma till rätta med livet genom sin sport. Med krigsskadade föräldrar är han en storebror som lämnar lillasyster på dagis när mammans händer darrar för mycket. I boken säger han själv inte så mycket, han tänker desto mer och lyssnar på andra han stöter på. De bildar en ödeskör - tränarpojken, självmordspappan, hundpojken, soldatfröken, pantmannen med flera. En pojke springer genom den svenska förorten. Han måste springa sin egen odyssé, som förlaget Wahlström & Widstrand också skriver.

Att tennis skulle vara den vita sporten, tyst och artig, fnyser tennispojken åt, det är sjukt och skitigt, idrotten genom historien har varit just det, stenhårt och på blodigt allvar. För att göra sitt yttersta på träningen tar han hjälp av tränarpojken, för han behöver någon som pressar på och skriker åt honom. När det inte hjälper blir han ännu extremare och börjar tänka att en krypskytt siktar på honom, han riktigt kan känna den röda pricken i nacken som stressar honom att springa allt snabbare ... Det finns annars gott om symboler i Den mörka sporten, vissa av dem känns lite för klumpiga för min smak. Det jag gillar allra mest är huvudpersonen, när jag får läsa om hans tankar, känslor och upplevelser. Ödeskören och dess monologer, jag kan förstå syftet men det är bara undantagsvis jag uppskattar det.

Hela listan på nominerade till Sveriges Radios Romanpris (överstruket = läst):
 • Den mörka sporten- Viktor Johansson
 • Helioskatastrofen - Linda Boström Knausgård
 • Andningskonstnären- Per Odensten
 • Vårt gemensamma liv- Anna Schulze
 • Vägen mot Bålberget - Therése Söderlind
 • Hägring 38 - Kjell Westö
Läsmaraton: bok 2/10

2 kommentarer:

 1. Oj vad din läsning går undan, kul! jag har precis avslutat en roman, jag också, men inte ens hunnit bestämma mig vilken titel i listan jag ska påbörja härnäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inledde med två kortisar, nu kanske jag slår av på tempot lite ;)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...