tisdag, maj 20, 2014

Tematrio - Norge

Det blir en internationell vecka på bloggen. Lindas bokgeografi reser till Sydafrika (återkommer!), jag har som vanligt Tysk torsdag (Willkommen!) och veckans tematrio handlar om Norge. Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. Jag blandar och ger lite på det norska temat.

1. Journalisten och författaren Åsne Seierstad kom jag först i kontakt med genom hennes uppmärksammade Bokhandlaren i Kabul (min recension). Just nu läser jag hennes första bok om sitt eget land, En av oss - en berättelse om Norge, om den största attacken på landet i fredstid, om massmördaren Anders Behring Breivik och ungdomarna som deltog i AUF:s sommarläger på Utøya. Mycket välskrivet där det sakliga språket gör berättelsen än mer omskakande och upprörande.

2. Som en mycket obehaglig parallell till En av oss ... Under en period läste jag norska krimis, Unni Lindell och Jo Nesbø var mina favoriter, framför allt den senares Rödhake - (min recension). Bok nummer tre i serien om kriminalkommissarie Harry Hole, om de frivilliga norska frontsoldater som slogs på tyskarnas sida i andra världskriget. En av dem är tillbaka och han är inte glad...

3. Och jag får väl nämna Lars Saabye Christensen igen. Mästerverket Halvbrodern fick plats i förra veckans trio, om familjekrönikorModellen (min recension) är en thrillerspännande tragedi om konstnären som ställs inför ett etiskt mycket svårt val. Drabbad av en obotlig ögonsjukdom som kommer göra honom blind, får han erbjudandet om en operation som kan bota honom. Men med erbjudandet följer förstås ett snöre (som Viaplays översättare av Veronica Mars tyckte att "strings attached" skulle heta på svenska!) ...

16 kommentarer:

 1. Christensen låter jättespännande! Seierstads bok om Behring Breivik fegar jag nog ur på... uj uj, det är ett tungt ämne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är jobbig att läsa. Men med Åsne Seierstad blir det journalistik, och det funkar, iaf för mig. Christensen är ett fynd, hoppas mycket på hans nya!

   Radera
 2. Anonym14:24

  Rödhake tyckte jag var riktigt bra, och roligt att du tycker En av oss är läsvärd för den har jag på min önskelista. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut läsvärd, även om jag inte har läst hela än. Men jag rekommenderar den iaf :) Gillar Jo Nesbø - och Harry Hole -, jag borde läsa även de senaste delarna i serien.

   Radera
 3. Unni Lindell läste jag mycket av ett tag. Vet inte om jag riktigt orkar med att läsa om Breivik...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag följde troget Unni Lindell, och Cato Isaksen, men tröttnade i o m den åttonde boken, tror jag det var, Sockerdöden. Tyvärr riktigt dålig. Jag har skjutit upp läsningen av En av oss, just för att det kändes så jobbigt, men Åsne Seierstad gör det riktigt bra.

   Radera
 4. Jag vill verkligen läsa En av oss. Eller ja, både vill och inte förstås, jag tänker att den är rätt tuff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den tung, jag hoppas att jag orkar hela vägen.

   Radera
 5. Nesbø är nog det enda norska jag skulle ha att komma med. Har tänkt läsa Seierstadboken om Utøya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nesbø är bra! Och En av oss läste jag ut i natt, det gick inte att sluta ...

   Radera
 6. Härliga tips du ger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att du gillar, Freja!

   Radera
 7. Bokhandlaren i Kabul tyckte jag var intressant, men vet inte om jag känner mig mogen att läsa om Breivik. Härlig översättningmiss förresten :) (i brist på bättre ord).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen översättare utan missar, jag jobbar själv med översättning ... :) Kan ändå rekommendera En av oss, den är bitvis mycket svår att läsa men den känns viktig nu i valtider. Jag känner t ex igen flera "argument" från div rasistiska partier.

   Radera
 8. Spännande blogg! Det finns så många jättebra norska författare. Mina favoriter är Henrik Ibsen, Herbjørg Wassmo och Britt Karin Larsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Jenny, kul att du hittade hit :) Jag kan helt klart bli bättre på att läsa norskt, hittar så många spännande tips på bloggarna.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...