torsdag, augusti 21, 2014

Månadens tyska: Luther

Nej, jag vet inte riktigt varför jag valde att ägna en onsdagskväll åt att läsa om en tysk reformator, mannen som "ringde in" en ny tidsålder. Kanske för att han nyss omnämndes i en annan bok som jag håller på att läsa just nu, Bring up the Bodies - Hilary Mantel. Och för att jag behöver öka på kvoten av lästa tyskspråkiga böcker och jag hittade den på Goethe Institut, klick, klick ...

Jaha, Martin Luther, alltså. Den tyske serietecknaren och illustratören Moritz Stetter inleder berättelsen år 1505 då en ung student är på väg hem efter ett besök hos sina föräldrar. Han går en lysande framtid till mötes som jurist och pappan har dessutom arrangerat ett mycket fördelaktigt äktenskap till honom. Och så hade det kanske blivit också om inte blixten slagit ner, om än inte i honom så i alla fall i närheten under det åskväder han råkar ut för. Förskräckt lovar han att bli munk om han bara överlever och så blir det. Und der Rest ist Gesichte.

Detta ska tydligen vara den första serieromanen om Martin Luthers liv, bilderna är mycket uttrycksfulla när de beskriver huvudpersonens inre kamp och tvivel. Intressant i dag är också en tyngdpunkt på Luthers åsikter om judar, hmm ...

Ordlista:

die Bekehrung - omvändelse
das Fegefeuer - skärseld
der Ketzer - kättare
knien - knäböja

Andra som läser och pratar tyskspråkig litteratur i dag:

Sanna - har skrattat åt Timur Vermes!

6 kommentarer:

 1. jag har en gammal bok om honom, intressant man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många gamla böcker om Luther, den här kom förra året, tror jag. Fortfarande aktuell!

   Radera
 2. Låter lite tungt, men i serieform kanske det slinker ner lättare! Kul att det kommer mer och mer graphic novels nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är nog bara i serieform som jag kan tänkas klara av Luther öht ... Ändå är jag en ganska ovan serieläsare, men vill gärna läsa mer! Det fanns inget jätteutbud på Goethe men jag ska ta en titt på de andra titlarna också.

   Radera
 3. För min del gör han sig absolut bäst i serieform. Jag får lätt träsmak när jag tänker på Luther (har gått i den gamla skolan och dessutom blivit konfirmerad men katekesen vägrade jag att lära mig utantill. )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag, Ingrid! Men i den här formen var han riktigt intressant :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...