torsdag, oktober 09, 2014

Grattis Patrick!

Helt fel ute var jag som trodde på Afrika (Thiong'o eller Djebar), för årets Nobelpris i litteratur tilldelas den franske författaren Patrick Modiano, med motiveringen För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld.

Jo, men det var ju så länge sedan som 2008 som en fransman fick priset senast, så det var kanske på tiden ... Nu ska jag i alla fall sluta tänka i geografiska banor när jag spekulerar, det är uppenbarligen inget viktigt kriterium för Svenska Akademien. Och kanske med all rätt? Jag ska så klart ge Patrick Modiano en chans, det finns en hel del översatt till svenska. Fast just precis nu är jag lite sur ...

8 kommentarer:

 1. En författare som jag inte känner till. Dags att bekanta sig med honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär bli oundvikligt, Lena ;)

   Radera
 2. Dette var et spennende valg, synes jeg! Jeg har ikke hørt om forfatteren tidligere, men temaene som bøkene hans kretser rundt virker utrolig spennende, ikke minst dette med andre verdenskrig og okupasjonsårene.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag läst många fina omdömen om Modianos böcker, så kanske är han något för mig också. Jag hade ändå hoppats på ett lite större internationellt perspektiv på priset i år, med Afrika eller kanske allra helst Svetlana Aleksijevitj som jag läser just nu. Men Svenska Akademien vill visst inte lyssna på mig :)

   Radera
 3. Snällt av Akademien att avvakta med Thiong'o och Djebar tills jag har hunnit läsa dem. :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju faktiskt mycket hänsynsfullt av dem :D

   Radera
 4. jag trodde också på Afrika och blev väldigt förvånad över Modiano, som jag faktisk läst en hel del av. inget dåligt val, men förvånande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, _någon_ gång ska vi väl få rätt, mrs Calloway ;)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...