torsdag, oktober 30, 2014

Tysk torsdag: Filmmoster

Det blir inte jättemycket läst och/eller bokbloggat just nu, men jag kulturar mig i alla fall med film, kanske som en uppladdning inför årets efterlängtade upplaga av Stockholms filmfestival.

Inte många tyska filmer på vårt schema tyvärr, det är ett pussel att få ihop de där dagarna ändå, men några tyska alibin blir det då flera av filmerna har tysk medverkan på ett eller annat sätt (läs: euro, antagligen). T ex Vinterdvala av den turkiske regissören och manusförfattaren Nuri Bilge Ceylan, ett finstämt kammarspel som belönades med guldpalmen i Cannes och som vi hoppas mycket på!


Den skådespelande lokalkändisen Aydin och hans unga fru Nihal driver ett litet hotell i pittoreska Anatolia. Lågsäsongen nalkas och i den fallande vintersnön blir hotellet till ett klaustrofobiskt fängelse där relationssprickor kan växa vida och djupa.

En tysk regissör blir det, Arne Birkenstock med dokumentären Beltracchi: The Art of Forgery, som den får heta i Sverige. Die Kunst der Fälschung, alltså.


I över 40 år lurade Wolfgang Beltracchi konstvärldens experter med sina förfalskningar i vad som beskrivits som efterkrigstidens största konstskandal. I en lika underhållande som tankeväckande konstthriller, berättar den karismatiske Beltracchi själv om förfalskarens hantverk, en bortgjord konstvärld och om hur och varför en begåvad målare blev en bedragare i mångmiljonklass.


Några av de andra tyska filmer som finns med på årets festival, och som jag noterar för minnet, är Jack (Edward Berger) ...


... och Marias väg (Kreuzweg, Dietrich Brüggemann).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...