söndag, mars 01, 2015

Psykothriller i terapimiljö

Hissen brummar, klockan tickar. Utanför fönstret flyger ett flygplan förbi på låg höjd. I tillfälliga lokaler pga renovering tar terapeuten emot sin nya patient, en kvinna som lider av minnesförlust efter en tragisk brand då hennes man och två söner miste livet. Samtalen är en förberedelse inför en eventuell rättegång, det kan vara kvinnan som anlade branden, men hon kom själv inte oskadd undan.

Förutom brännskadorna kan hon berätta om ett svårt familjeliv där hon upplevde att även barnen ställde sig på makens sida mot henne. Kvinnan är dessutom svårbehandlad, tar tillbaka saker som hon sagt tidigare. Vad är det hon döljer, är det medvetet? I så fall varför? Gränsen mellan terapeut och patient löses upp, behandlingssituationen blir allt märkligare: Den behandlande instansen kunde därmed periodvis pendla mellan patient och behandlare, och patienten blev ibland i själva verket behandlare till behandlaren. Nej, det är något som inte stämmer här ...

Psykodrama - Magnus Dahlström, för mig bok nr 3 av de nominerade till Sveriges Radios Romanpris, påminner till att börja med om en tysk psykothriller, Die Therapie - Sebastian Fitzek (min recension), om en terapeut och hans kvinnliga patient som lider av hallucinationer. Magnus Dahlström berättar sin historia i suggestiva upprepningar, märkliga detaljer som en väldig vikt vid klädsel och färger. Dessutom förekommer det en tredje person, en äldre kvinna som kanske är terapeutens terapeut, eller ...? Många frågor och oklarheter att grubbla över, mums för den psykologiintresserade! Psykodrama är den första boken av författaren för mig, den tredje boken i en "löst sammanhållen" trilogi (Spådom, Sken). Mycket spännande läsning, till både innehåll och form.

Hela listan på nominerade till Sveriges Radios Romanpris (överstruket = läst):
  • Den andra kvinnan - Therese Bohman
  • Psykodrama- Magnus Dahlström
  • Kalmars jägarinnor - Tove Folkesson
  • Timme noll - Lotta Lundberg
  • Kafkapaviljongen- Tony Samuelsson
  • Twist- Klas Östergren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...