lördag, januari 01, 2000

Adrian Mole 30 1/4 i cappucinoåldern

Sue Townsend
ADRIAN MOLE 30 1/4 I CAPPUCINOÅLDERN
Roman - Natur och Kultur
[0]

Dagboksgenren har de senaste åren vuxit sig allt större, med Bridget Jones i spetsen förstås. Men nu är Adrian Mole tillbaka och han är illa sur på Bridget och hennes framgångar. För vad har väl hon som inte han har?! I den första boken om Adrian var han 13 3/4, finnig och förpubertal, nu - ytterligare tre böcker senare - har han hunnit bli hela trettio år. I mångt och mycket står han fortfarande och stampar på samma ställe. Den litterära karriären lyser alltjämnt med sin frånvaro, ingen förläggare, tv- eller radioproducent verkar vara det minsta intresserad av vare sig seriemördarkomedin Den vita skåpbilen, radiosåpan Den kungliga familjen Archer eller något annat som Adrian skriver. Och inte har han direkt kommit ungdomskärleken, den vackra Pandora Braithwaite, numera parlamentsledamot, speciellt mycket närmare heller.

Inte ens jobbet är någon utmaning. Adrian tjänar sitt uppehälle på att öppna konservburkar och vispa ihop lagom klimpig vaniljsås på den originella restaurangen Kreti & Pleti, specialiserad på otrevligt bemötande och äcklig mat. Men en dag händer det ändå något som kanske kan innebära en ljusning för otursförföljde Adrian. Han får helt oväntat ett spännande erbjudande om att bli tv-kock i programmet Asgott. Ja, det handlar om inälvsmat, den nya trenden, helt PK, enligt Pajkastarproduktioner AB. Stor succé. Eller?

Eftersom millenniet går mot sitt slut (dagboksanteckningarna börjar i april 1997), får Adrian även tillfälle att fundera över sakernas tillstånd i världen i allmänhet och i England i synnerhet. Det är härlig satirisk humor på hög nivå, i samma stil som i de tidigare dagböckerna. Ett par riktiga överraskningar väntar emellertid på Adrian, saker som förmodligen kommer att påskynda hans egen utveckling till slut. Men vad det är, avslöjas förstås inte här, det måste du läsa om själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...