lördag, januari 01, 2000

Gräshoppan

Barbara Vine
GRÄSHOPPAN
Thriller - Wahlström & Widstrand
[+]

Som Barbara Vine skriver som bekant Ruth Rendell psykologiska spänningsromaner (pseudonymen kommer från hennes andranamn, Barbara, och Vine var hennes danska mormors namn). Hon är en av mina absoluta favoriter och jag läser alltid hennes böcker med stor glädje. Gräshoppan är inget undantag, även om den kanske inte tillhör hennes allra bästa.

Clodagh, en kvinnlig elektriker med eget företag, bläddrar i sina gamla dagböcker och läser ännu en gång om en tragisk händelse som hon var med om i tonåren. Tillsammans med bäste vännen klättrade hon upp i kraftledningsstolpar, ett dyrt nöje skulle det visa sig. Vännen miste livet i en otäck olycka och Clodagh, som fick ta på sig skulden för detta, skickades till släktingar i London, för att "lägga allt bakom sig". Väl på plats i nya bostaden, var det meningen att Clodagh skulle studera vidare på högskola, något som inte alls fungerar som tänkt. I stället börjar hon tillbringa sina dagar tillsammans med ett gäng jämnåriga ungdomar som nattetid roar sig med att klättra omkring på taken i kvarteren runt omkring. En del av dem utnyttjar detta till att stjäla (folk på högsta våningen tror av någon anledning att det är riskfritt att lämna fönster och balkongdörrar öppna...), för andra, däribland Clodagh, är det bara ett spännande äventyr på hög höjd, en fortsättning på ungdomens bravader.

Det här är ingen snabb, hetsig action. I långsamt, ibland nästan outhärdligt, tempo rullas historien om Clodagh upp, i ständiga fram- och tillbakablickar, med historier som upprepar sig och med många märkliga sammanträffanden. Under en av utflykterna får gänget dessutom syn på något speciellt genom ett fönster och detta blir upptakten till en händelsekedja, som får stora konsekvenser för alla inblandade. Spännande, som vanligt mycket välskrivet, i en bra översättning av Ylva Stålmarck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...