lördag, januari 01, 2000

Berättelser från vidderna

Annie Proulx
BERÄTTELSER FRÅN VIDDERNA
Noveller - Forum
[+]

Annie Proulx är en pristyngd amerikansk författare (Pulitzerpriset, National Book Award), hon betraktas som en av de absolut främsta i USA idag. Jag tyckte nog att hennes tidigare Sjöfartsnytt och Dragspelsbrott var i allra mastigaste laget, så jag föredrar faktiskt författaren i detta mindre formatet. Berättelser från vidderna innehåller elva noveller, alla med väldigt spännande titlar, som t ex Den halvflådda ungtjuren, Världens tuvgräsände och Nio mil till bensinpumpen. Alltihop inleds med ett citat från en pensionerad ranchägare i delstaten Wyoming, där novellerna utspelar sig: Verkligheten har aldrig varit till någon större nytta här ute.

Det är en kärv och osentimental miljö som verkar föda ungefär likadana människor, även om undantag självklart finns. Här ute på den stora, ödsliga och vindpinade slätten, i skuggan av Klippiga bergen, kämpar fattiga och hårt arbetande boskapsuppfödare och deras familjer för brödfödan. Vardagen är ofta väldigt drastisk, Annie Proulx berättar med känsla om våldsam död, passionerad kärlek och ofantlig ensamhet.

Författarens alldeles speciella språk, en otrolig berättarglädje tillsammans med de mer eller mindre fantastiska upplevelser som bokens personer råkar ut för, tar bokstavligt talat andan ur mig. Det är så vackert, samtidigt så fult, men fantastiskt och mycket starkt. Helt klart läsvärt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...