måndag, januari 01, 2001

Floder av röd jord

Natasha Illum Berg
FLODER AV RÖD JORD
Dokumentär - Norstedts Förlag
[0]

Svältkatastrofer, aids, ofattbart lidande, biståndsarbete och naturkatastrofer, det är väl den bild av Afrika som många av oss har. Ytterligare en dimension framträder när man läser Floder av röd jord, en bild av en oerhört vacker kontinent med stora kontraster, med grönskande akacieträd och röd sand och utanför tältduken galopperande buffelklövar och smygande lejon i natten. Intresset för jakt och längtan till Afrika hade svenskfödda danskan Natasha Illum Berg i blodet, uppvuxen som hon var med jagande far, farfar och farmor. Blott 24 år gammal reser hon själv till Tanzania för att förverkliga sin dröm om att jaga buffel och impala på den afrikanska savannen, himmel och helvete på samma plats.

Professionell storviltjägare är ett mansdominerat yrke, det är inte helt lätt att som ung, vit kvinna ta sig fram i den världen. Nästan fem år tar det för henne att få den speciella licens hon behöver för att kunna arbeta, det är mycket längre tid än det tar för "alla andra". Dagligen utsätts hon för trakasserier och påhopp, både från kollegor och jaktkunder. Borde hon inte egentligen vara hemma vid spisen och föda barn? Själv säger hon sig ändå inte kämpa för feminismen, utan för humanismen, för rätten att göra vad hon vill, arbeta med det hon vill och för att först och främst inte ses som kvinna, utan få vara människa.

Jag börjar läsa boken med en förhoppning om att få förstå varför. Precis som så många andra undrar jag hur man kan sitta i timmar och vänta på ett djur för att sedan helt sonika skjuta ned det. Natasha Illum Berg är van vid att ge svar på tal och hon gör det också, gång på gång i kapitlet På middag med en djurmördare. Jägare älskar naturen och djuren på ett alldeles speciellt sätt, berättar författaren och beskriver ömsint sitt förhållande till Afrikas farligaste djur, "de fem stora": lejonet, leoparden, elefanten, noshörningen och buffeln. Mycket intressant och spännande läsning med många för mig helt nya tankegångar i denna bok som författaren själv kallar för "en kärleksförklaring till Afrika, naturen och jakten".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...