måndag, januari 01, 2001

Fruset vatten

Christina Schwarz
FRUSET VATTEN
Roman - Forum
[+]

När Oprah Winfrey väljer ut en bok till sin populära bokklubb, får den automatiskt en rejäl skjuts framåt till att bli en bestseller, vare sig den förtjänar det eller ej. En del rynkar kanske på näsan åt sånt, men bokförläggarna gillar det förstås så mycket att de har gett tevestjärnan guldmedalj för att hon anses ha uppmärksammat "läsningens fördelar och glädje". Christina Schwarzs debutroman Fruset vatten, Drowning Ruth i original, annonserades som huvudbok i september förra året och finns alltså nu på svenska.

Handlingen utspelar sig främst på den amerikanska landsbygden under tiden mellan de båda världskrigen. Sjuksköterskan Amanda återvänder till familjens gård för att vila upp sig efter en tids ansträngande arbete på de överbelagda sjukhusen. På gården bor redan systern Mathilda tillsammans med sin lilla dotter Ruth. De väntar på att maken och fadern Carl ska återvända från kriget och när han väl gör det, finner han att saker och ting har förändrats betydligt under den tid han har varit borta. Familjens tragiska historia vecklas så försiktigt upp, allt medan Ruth blir äldre och berättandet pendlar fram och tillbaka mellan romanens kvinnliga huvudpersoner.

Trots vad jag tidigare har tyckt om vissa av Oprahs favoritböcker, kan jag bara instämma i berömmet när det gäller den här. Redan genom att läsa den första meningen, "Ruth mindes att hon drunknade", dras man in i denna spännande roman med thrilleranslag. Mörka hemligheter viskar mellan raderna boken igenom, för vad hände egentligen, den där kalla vinternatten ute på isen, då Ruth drunknade? Om hon nu gjorde det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...