tisdag, januari 01, 2002

Snöjungfrun

Leena Lehtolainen
SNÖJUNGFRUN
Kriminalroman - Albert Bonniers Förlag
[-]

Leena Lehtolainen är en av Finlands främsta författare av kriminalromaner, Snöjungfrun utsågs också till 1996 års bästa deckare av Finlands deckarförening, vad det nu är för en sammanslutning... Spännande med nya miljöer, tycker jag som deckarvän och provar gärna denna första bok som kommit i svensk översättning, den fjärde eller möjligen femte i serien.

Vår hjältinna är polisinspektör Maria Kallio vid Esbopolisen, ung och snarare småväxt än stor och muskulös, men förstås nog så tuff och självständig. I syfte att föreläsa om kvinnovåld och psykiskt självförsvar besöker hon en vinterdag Rosberga gård, en fristad för utsatta kvinnor, en skyddad miljö där ingen man någonsin släpps över bron. Det blir det dock ändring på när psykoterapeuten Elina Rosberg, i livet en vacker och stark kvinna som med järnhand styrde verksamheten, först anmäls försvunnen och sedan hittas död ute i skogen. Nygifta Maria sätts på fallet, tillsammans med sina poliskollegor av manligt kön, samtidigt som hennes privatliv blir lite mer komplicerat då hon oväntat upptäcker att hon är gravid.

Åtta böcker om Maria Kallio har Leena Lehtolainen skrivit och hennes figur är nog så sympatisk. Men själva intrigen i Snöjungfrun är inte särskilt spännande, ytterligare minus blir det för språket. Möjligen beror det på översättningen att meningsbyggnaden är stel som en styvstärkt polisskjorta och när författaren (och i förlängningen också översättaren) berättar detaljer som t ex att en av Marias kollegor fått öknamnet Tulikoura betyder det absolut ingenting för mig. Dessutom undrar jag lite över sakernas tillstånd på andra sidan Bottniska viken. Maria Kallio nämner ofta att hon känner sig som en representant för minoriteten, hennes yrkesval uppfattas som ovanligt i betydelsen okvinnligt, hon tycker själv att hon med sin "livsstil" tar avstånd från den urtypiska kvinnorollen och känner sig som familjens svarta får. Är det verkligen så konservativt fortfarande i vårt grannland? Det är möjligt att det här fungerar alldeles ypperligt för en del, men tyvärr Finland, det här föll jag inte för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...