onsdag, januari 01, 2003

Iskallt spår

Stephen Booth
ISKALLT SPÅR
Kriminalroman - Minotaur
[+]

Det är tidigt på morgonen. Det är mörkt och kallt och snöigt och kriminalassistent Ben Cooper fäller huttrande upp kragen till sin oljerock, ända upp till kanten av tweedkepsen. Det är vinter i Edendale, men inte vilar busarna för det. Cooper får strax ett larm om en grov misshandel och därefter hittar man redan i bokens inledning i rask fart både ett och två dödsoffer som möjligen har tagit livet av sig, möjligen har frusit ihjäl i den stränga kylan.

Det är dock inte slut med detta. Ett dött spädbarnslik upptäcks under vingen på ett gammalt flygplansvrak, samma flygplan som en ung kanadensisk kvinna rest till Edendale för att undersöka närmare. Inget verkar hänga ihop till att börja med, men det gör det ju förstås ändå. Kriminalsinspektör Diane Fry får fullt upp när hon ska börja nysta i alla härvor. Polisen är underbemannad och Frys liv blir ju inte heller enklare av att den egensinnige Cooper som vanligt vägrar gå i hennes strikta ledband. Än värre blir det när han faktiskt verkar hysa något som liknar ett varmt intresse för den vackra kanadensiskan.

Den tredje boken i serien om poliserna Ben Cooper och Diane Fry handlar en hel del om det förflutna, om mörka hemligheter, familjefejder och om kriget, det som bara omnämns just så, utan en tanke på alla de krig som utspelats sedan dess. Även i nationalparken Peak District, det populära turistområdet i norra England där Booths senaste bok förstås utspelar sig även denna gång, finns det spår av andra världskriget. Spåren är ibland synliga för ögat, som flygplansvrak där motordelar och trasiga vingar ligger utspridda över landskapet, men också mer subtila i form av människors öden och minnen av krigstiden. Iskallt spår sägs vara fristående, men som Booth-fan tycker jag förstås att man gör bäst i att läsa alla tre böckerna. Carla Wiberg har gjort en så gott som felfri översättning, alltid värt att uppmärksamma lite extra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...