torsdag, januari 01, 2004

Gobelängen

Kylie Fitzpatrick
GOBELÄNGEN
Roman - Forum
[0]

I stort sett har bara ett enda årtal efter alla skolår fastnat i min skalle och det är 1066, slaget vid Hastings. Att jag sen inte vet särskilt mycket om vad som hände där och om det säger mest om min utbildning eller om mig själv hör ju inte hit... Men gobelängen i den här boken är alltså den mystiska Bayeuxtapeten, vars ursprung det finns flera olika teorier om. Vem var beställaren, är det munkar som broderat den, eller kanske hovdamer, och i så fall varför? Det enda man egentligen med säkerhet vet är att man på denna 70 meter långa, broderade linnebonad får följa Vilhelm Erövrarens tåg mot England och hur han sedan krigar i slaget vid Hastings.

Madeleine, universitetslektor i medeltidshistoria i Caen, Frankrike, kommer i närmare kontakt med Bayeuxtapeten i samband med att hennes mor Lydia, bosatt i Canterbury, England, dör. Strax innan sin död hade Lydia upptäckt en mycket gammal dagbok skriven på ömtåligt pergament, ett dokument som har funnits i släkten i många, många år. För att skingra dysterheten över sitt ganska ensamma liv och sorgen efter modern tar Madeleine sig för att översätta texten från medeltidslatin. Dagboken visar sig vara skriven av en kvinna vid namn Leofgyth, som på 1000-talet var med om att färdigställa ett omfattande broderi, en ovanligt lång tygvåd broderad med ulltråd... Madeleine kommer fram till att detta broderi måste vara identiskt med Bayeuxtapeten och blir snart allt mer fängslad, ja, uppslukad, av den gamla dagboken och den spännande historien som skildras där. Enligt Leofgyth finns det i den välkända gobelängen ett dolt budskap, vissa saker har en lite annorlunda bakgrund än vad man i alla år har trott. Men ska Madeleine våga avslöja vad hon med sin forskning har kommit fram till?

Endast tre kvinnor förekommer på Bayeuxtapeten och hur det gick till när de hamnade där, och varför, skildras i Gobelängen och det är förstås fantasieggande! Jag gillade att få veta mer om tapeten (ja, om det som hände 1066 också) och samtidigt få en skymt av en möjlig, alternativ historieskrivning. Mums om man slickar i sig konspirationsteorier med god aptit, utan att bry sig om att tillsätta de där kritiska nyporna salt. Det är också kul att parallellt med läsningen kika på själva tapeten (finns givetvis på nätet, Bayeux Tapestry). Jag föreställer mig att det måste ha varit härligt att få spinna ihop en egen historia med utgångspunkt från detta rika broderi. Inte jättespännande, men originellt och ganska fascinerande, en bok vars sidor fick många hundöron = mycket att återvända till och fundera vidare kring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...