lördag, januari 01, 2005

Mannen som vände insidan ut

Fred Vargas
MANNEN SOM VÄNDE INSIDAN UT
Spänningsroman - Wahlström & Widstrand
[+]

I de franska alperna har fåruppfödarna och bönderna under en längre tid hittat sina får rivna, sårade och ihjälbitna. Bitmärkena på de döda kropparna verkar tyda på att det rör sig om vargar och stämningen i bygden piskas upp alltmer. I Paris sitter kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg och ser nyhetssändningarna från trakten flimra förbi. Plötsligt väcker en kvinna på teveskärmen hans intresse. Där hon står i bakgrunden påminner hon honom om Camille, en gammal älskarinna som han även nu har ett tämligen komplicerat förhållande med. Kanske skulle de behöva hjälp av en viss kommissarie där på landsbygden?

Och visst är det Camille, där på det lilla torget. Camille är kompositör (och rörmokare) och har dragit sig tillbaka ett tag till en liten by, där hon lever tillsammans med Lawrence, en vacker och ordknapp kanadensisk rovdjursforskare, expert på grizzlybjörnar. Han är inte helt övertygad om att det är vargar som ligger bakom attackerna och när en vän till Camille, fåruppfödaren Suzanne, hittas med uppsliten strupe börjar det i trakten gå ett rykte om att det är en blodtörstig varulv som är den skyldige. Suzannes adoptivson Soliman är helt övertygad om det, han vet till och med vem det är och när mannen plötsligt försvinner från byn blir det dags att försöka spåra upp honom, så att Suzannes själ kan få ro. Camille övertalas till att köra gårdens gamla lastbil och det hela utvecklas till en roade-mouvie med tre medverkande: Camille, Soliman, samt den gamle mannen som kallas Värnaren, en av Suzannes anställda. Och så varulven förstås...

Fred (Frédérique) Vargas är fransyska, historiker och arkeolog. Mannen som vände insidan ut är hennes sjunde bok, som kom i original 1999, den andra som har översatts till svenska. Den svenska debuten, Budbäraren, skrevs egentligen senare, 2001. Och varför blir det så här i den svenska utgivningen, det frågar jag mig som vanligt. Mannen som vände insidan ut belönades med två deckarpriser i hemlandet och författarens hjälte, Adamsberg, är en ganska trevlig bekantskap. Han går minst sagt lugnt till väga när han ska lösa ett brott, drömmer sig fram till lösningen liksom, litar på sin intuition lite lagom tankspritt och nonchalant. I bakgrunden finns också en mer traditionellt lagd inspektör, Danglard, som jag har förstått får större utrymme i andra böcker. Kanske hittar de så småningom fram till Sverige. Jag vill gärna läsa dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...