lördag, januari 01, 2005

Dåligt inflytande

William Sutcliffe
DÅLIGT INFLYTANDE
Roman - Forum
[+]

Dåligt inflytande, ja, vem har inte haft kompisar som har påståtts ha det? Men förhoppningsvis råkar inte alla lika illa ut som tioårige Ben, vars värld till att börja med kretsar kring "det gamla vanliga", skolan och familjen. Men allra viktigast är ändå bästisen Olly. När man har en bästa kompis behöver man inget annat i hela världen. Det är som en sköld eller ett sådant där kraftfält som man får i datorspel, som Ben säger. Han och Olly har det bra ihop, de förstår varandra och känner varandra utan och innan, de går i samma klass, spelar spel, cyklar, spionerar på äldre syskon och så vidare.

Men en dag dyker det upp en ny och spännande kille på deras lugna gata, en kille som man genast märker inte riktigt är som alla andra. Spännande är han, tycker Ben och Olly, farlig, säger alla andra, och ett dåligt inflytande, tycker föräldrarna. Men de tuffare tagen som Carl introducerar, som alldeles för långa cykelturer på farligt trafikerade gator, eller tjuvrökning tills man spyr, lockar i alla fall. Och Carl följer inga regler annars heller, vare sig i fotboll, Cluedo eller wrestling. Att Carl verkligen är annorlunda, och kanske inte på något särskilt bra sätt, det märker även Ben snart. Men Olly verkar inte inse det och när det blir dags för honom att välja sida är det Ben som till sin förvåning drar det kortaste strået, i konkurrens med Carl. Ben befinner sig plötsligt i den värsta situationen av alla - han står utan kompisar.

Bra och kuslig barndomsskildring, skickligt skriven, där Ben själv får berätta vad som hände (i ett samtal med en socialarbetare, ja, ni förstår att det så småningom går illa), komplett med "hemritade" diagram och figurer som förklarar viktiga saker, som till exempel ett pojkrums luktighet, mätt i ostighet eller hur man fångar en boll, på engelskt respektive australiensiskt sätt. Lämplig läsålder: tonåren och uppåt, tror jag. Av författarens tidigare böcker har jag läst - och gillat - En tripp till Indien. Och man kan i alla fall inte klandra William Sutcliffe för att köra fast i gamla invanda hjulspår, det är kul med omväxling, särskilt när kvaliteten är fortsatt hög. Mer William Sutcliffe! Bra översättning av Ola Klingberg också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...