lördag, januari 01, 2005

Tonårsliv

Helena Gustafsson och Maria Stephenson
TONÅRSLIV
Fakta - Albert Bonniers Förlag
[++]

Ett "äntligen" hördes från tonårsmamman och tonårspappan när den här boken trillade in i brevlådan. Jo, för det hade varit en osedvanligt jobbig vecka i hemmet och här kom äntligen handfasta råd om vad man gör när ens tonåring beter sig... tja, lite märkligt, kan man väl säga för att vara diplomatisk. Ungens humör växlar för varje minut och själv känner man ömsom ilska, ömsom sorg, ömsom stolthet och glädje över sitt barn. Fast några gratulationer och lycka-till-kort, som när man en gång i tiden blev förälder, får man ju knappast när man blir tonårsförälder. Författarna Helena Gustafsson, psykolog, och Maria Stephenson, socionom, skriver: Det ska helst ske obemärkt, som om du redan visste exakt hur du skulle göra, till skillnad från när du fick en baby och det kryllade av goda råd från omgivningen.

Tänk dig din tonåring som en ettåring, om än i finnig tvåmeterskropp, råder författarna, som har lång erfarenhet av arbete med tonåringar, både inom skolan och med behandlingsarbete. Och det är klart, en viss likhet finns det kanske, både bebisar och tonåringar gör väl egentligen inte mycket annat än sover, äter och skriker... *host* Problemet är ju att även om tonåringen behöver lika mycket kärlek och förståelse som ett litet barn, kan man knappast vänta sig att få någon uppskattning tillbaka. Men det går över, skriver Helena och Maria också så trösterikt. Även om det känns helt otänkbart så kommer din tonåring att bli en vuxen individ.

Denna handbok är uppdelad i kapitel med rubriker som Frigörelse, Kroppen och känslolivet, Moderna problem (datorer, mobiler, skräpteve, say no more...), Kompisar, Styvfamilj etc. Även riktigt tunga bitar som självmordstankar, depressioner, ätstörningar, destruktivt beteende och droger tas upp. Hur vet jag till exempel om mitt barn använder knark eller dricker alkohol? Och vad i hela fridens namn ska jag göra då? Författarna tipsar också om hjälpande instanser, som BUP och familjerådgivning, för situationer som man helt enkelt inte reder ut på egen hand. Boken är roligt och träffsäkert illustrerad av Emma Hamberg, typ: Väninnan: Äh lugna ner dig. Hon gör väl samma saker som du gjorde när du var femton. Tonårsmamman: Åh herregud! Ring 112! Snygga omslaget är tillverkat av Lotta Kühlhorn, som även tagit hjälp av Fabian och Sigge med samma efternamn. Tips och råd från författarna, skolfolk, socionomer, vårdfolk, blandas med verklighetsbaserade exempel, med påhittade karaktärer förstås. Situationerna är däremot sådana som författarna har varit med om genom åren. Köp boken och ge bort den till någon nybliven tonårsförälder i bekantskapskretsen. Den kommer att uppskattas, det lovar jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...