fredag, januari 20, 2006

Blocket

Karin Wahlberg
BLOCKET
Spänningsroman - Wahlström & Widstrand
[+]

Min favoritförfattare (ja, ja, en av dom) är tillbaka med sin nya, femte, kriminalroman, där hon återvänder till sjukhusmiljön efter diverse utflykter till tvättstugor och annat, närmare bestämt till Lunds universitetssjukhus, som också kallas för Blocket. I centrum för handlingen hamnar Veronikas dotter, Cecilia, som bor i Lund där hon pluggar. Livet är lite småstressigt, känner hon. De vanliga frågorna en ung människa kan oroa sig för oroar även henne, det gäller osäkra framtidsplaner, ett dåligt förhållande som nyss avslutats, en annalkande tjugofemårskris. Men så är det någon som trycker på livets pausknapp och allt måste stanna upp för ett tag. Efter en sen och ganska blöt fest blir Cecilia överfallen och nedslagen när hon ensam i natten väntar på taxin. Hennes skallskador är av det allvarligare slaget och läkarna bestämmer att hon måste hållas nedsövd en längre tid.

Medan Veronika vakar vid dotterns sida sköter Claes Claesson och lilla Klara inskolningen på dagis på egen hand, långt bort på andra sidan landet, i Oskarshamn. (Har det förresten tidigare stått riktigt klart var någonstans Karin Wahlbergs böcker utspelar sig?) Men lugnet varar förstås inte länge. Kriminalkommissarie Claes, som hade tänkt sig en mjukstart efter pappaledigheten, dras in i en ganska komplicerad mordutredning. Den gäller dessutom mordet på en av grannarna, med allt vad det innebär av känsliga situationer och stört privatliv. Och så hittas en av Cecilias tidigare rumskamrater död och våldtagen i sin lägenhet i Lund. Samband med överfallet på Cecilia? Samband mellan morden? Ja, det behöver jag väl egentligen inte ens svara på...

"W&W:s egen deckardrottning" kallas Karin Wahlberg av förlaget nu och jag förstår deras iver. Med sin femte deckare befäster författaren sin position på den svenska kriminal... eh... himlen ytterligare. Jag gillar det psykologiska perspektivet som den här gången är mer framträdande, någon som kallas Pojken får i kortare avsnitt som varvas med övriga kapitel komma till tals och läsaren förstår snart att det handlar om en mycket svårt störd ung man. Men vem är han, av alla de karaktärer som författaren presenterar? Att försöka lista ut det under läsningens gång är mycket spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...