tisdag, maj 05, 2009

Jorden runt - Östeuropa

Förvandlingen av Franz Kafka fanns redan i hemmet, så därför blev det i hastigheten denna kortroman/ långnovell om stackars Gregor Samsa. Inledningsmeningen är väl en av de mest kända:

När Gregor Samsa en morgon vaknade ur sina oroliga drömmar fann han sig förvandlad till en stor skalbagge.

Intressant är att det i originaltexten inte sägs något om vad det är för sorts insekt, i (äldre) svensk översättning översätts det tyska Ungeziefer (ohyra) till skalbagge, något som i senare översättningar har ändrats till insekt. Förvandlingen ska kunna läsas självbiografiskt, bl a vad gäller familjeförhållandena. Främst grips jag av Gregor Samsas starka ångest över att inte längre passa in, i samhället, i familjen, den där känslan av att vara icke önskvärd. Kafka vann heller ingen berömmelse under sin livstid… sniff.

Även de andra böckerna på litteraturlistan, En dag i Ivan Denisovitjs liv och Hjärtdjur, lockar. Kanske stannar jag en stund i Östeuropa innan turen går till Mellanöstern.

Testa: Which character from Kafka’s The Metamorphosis are you?

2 kommentarer:

  1. Ja, visst var den gripande! Just den där känslan av att han ändå verkligen försökte fortsätta som vanligt. I alla fall i början.

    SvaraRadera
  2. cecber: ja, mycket bra skildring av just en förvandling, vad den nu kan bestå av...

    SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...