torsdag, januari 01, 2004

Verkan

Torbjörn Flygt
VERKAN
Roman - Norstedts
[+]

Villaområdena Oceanien, Karibien och Balearerna, med "exotiska" adresser som Tongagatan, Mallorcavägen och Ibizagatan, är välordnade kvarter, men har liksom så många andra den senaste tiden drabbats av en omfattande stöld- och inbrottsvåg. Ingen går längre säker och grannarna, rädda, oroliga och förbannade, sluter upp vid staketen för att diskutera vad som måste göras. Alla utom Claes Backe. Han arbetar som åklagare och grannarnas samverkan, detta medborgargarde, komplett med yxor och ettrig cocker spaniel, går emot allt han arbetar för och tror på, det öppna samhället, rättsväsendet. Nej, de får helt enkelt klara sig utan honom.

Men så en dag känns inte allt lika självklart längre. Fallet som Claes jobbar med går inte alls som han har tänkt sig och tillsammans med andra händelser får det honom att börja tvivla på vad han egentligen håller på med. Vad har lagen för betydelse i det samhälle vi lever i i dag, där vittnen skräms till tystnad, där svartjobb är en självklarhet och där utredningar läggs ner på grund av tidsbrist? Claes hustru Gunilla, som arbetar som kyrkoherde, har en lite annorlunda uppfattning om vad lagen innebär. Den skiljer sig en del från hennes makes, vilket hon också visar i handling. Hon hjälper till med att hålla flyktingar gömda i trakten, något Claes inte vill veta något om, ungefär samma inställning han har till sina grannar och i viss mån sina barn.

Torbjörn Flygt följer upp succén med Underdog 2001, en fantastisk bok som också belönades med Augustpriset. Verkan är mindre till formatet, inte lika storslagen, men mycket bra och dessutom underbart välskriven. När jag hade läst Underdog berömde jag de tidstypiska detaljerna som gav historien om Johan och hans mamma Bodil ett extra djup. Pricksäkra detaljer finns det tack och lov gott om här också. Författaren bjuder då på en realistisk skildring av en tonårsfamilj med allt vad det innebär. Boken är annars lika spännande som någon deckare, med ingredienser som rädslan för det okända och en ökande misstro mot rättssystemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...