tisdag, februari 28, 2012

Bokhyllerunda - A

Via Anna hittade jag en kul utmaning där man under en månad går igenom sina hyllor och plockar fram och presenterar en titel på varje bokstav i alfabetet. I dag börjar jag med A, recensionen är en repris från 2007.

Ida Jessen
ABC
Roman - Kabusa Böcker
[+]

Danska Ida Jessens bok ABC, i fin översättning av Ninni Holmqvist (bl a Biroller) får mig att tänka på en brasiliansk thriller jag läste för länge sedan, Lögnens lov av Patricia Melo, och det beror nog inte bara på att omslagen är så vackert rosa båda två. I båda böckerna finns en kvinna som vet vad hon vill och inte skyr några som helst medel för att uppnå det. I ABC heter kvinnan Susan och redan när hon träffar Joachim för allra första gången på en fest märker man att här är det hon som styr och ingen annan. Jag såg att du tittade på mig när jag gick över golvet, är hennes inledande replik till Joachim och han, som inte alls tittade, blir helt tagen på sängen. Men mycket förtjust.

Ett förhållande mellan ensamstående mamman Susan och den ensamme karriäristen Joachim inleds, allt går med rasande fart och redan efter sex veckor är Susan gravid. Och det är ju bara självklart att den lilla familjen ska flytta in i Joachims mycket större och finare lägenhet på ABC-gatan och eftersom Susan tycker det känns otryggt att bara lämna sitt gamla liv bakom sig får hon förstås stå med som delägare. Tyvärr, för Joachim, för det som först känts som en spännande dynamik, med Susan som är slarvig och spontan och bestämd och Joachim som... inte är det, blir en katastrof på nära håll. Dessvärre finns det barn med i bilden och det är där som det riktigt skär i hjärtat när man läser om de vuxnas terror, om Susans manipulerande nyckfullhet och Joachims hopplösa handlingsförlamning.

ABC är en stark skildring av ett förhållande, dömt att misslyckas, med skarp dialog och minnesvärda karaktärer. Allt är inte heller svart eller vitt, Susans beteende går möjligen att förstå med tanke på hennes bakgrund och det är kanske inte bara synd om Joachim, trots allt han råkar ut för. Jag vill gärna läsa mer av Ida Jessen, kanske hennes Det første jeg tænker på, som förra året belönades med Danmarks största litteraturpris, BG Banks Litteraturpris, där 30 000 danskar röstade fram vinnaren.

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Det här låter intressant. Den boken vill jag läsa nu efter att ha läst dina kommentarer om den.

  Jag har läst "Den der lyver" (Den som ljuger), "Det förste jeg tänker på" och "Börnene" av Ida Jessen. De är otroligt bra så de rekommenderar jag varmt. De är en slags trilogi om den fiktiva staden Hvium och dess invånare.

  Ett tips är att du läser "Den der lyver" (= del 1) före "Det förste jeg tänker på" (= del 2) om du inte redan har gjort det. Jag vet dock inte om någon av dem finns översatta till svenska. De var en del av kurslitteraturen i den danskakursen som jag läste på universitetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jenny, vilka bra boktips! Vad jag kan se finns bara del 2 och 3 i trilogin översätta till svenska, lite underligt tycker jag nog. Såg att Den der lyver finns på mitt bibliotek, så jag antecknar :)

   Radera
 2. Den här har jag, men det har inte blivit av att läsa den än. Men det kanske jag borde.

  Jag snor idén med att presentera böcker. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju alltid flytta upp den lite i din SUB ;) Den är klart läsvärd, som jag minns den.

   Kul att få kika in lite i din bokhylla också!

   Radera
 3. Så kul att du hänger på - det ska bli roligt att titta i varandras hyllor. Tack också för tipset - Ida Jessens låter som en författare för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev visst aldrig av att jag läste mer av Ida Jessen, men jag har ju fått fina tips här ovan så nu kanske ... Jag gillade ABC, så det vore kul att testa hur mycket danska jag förstår :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...