onsdag, maj 14, 2014

Tematrio - Familjekrönikor

Precis som Lyran har jag nyligen läst ut Sankmark - Jhumpa Lahiri (min recension) så jag hänger gärna på i veckans tematrio: berätta om tre fängslande familjekrönikor, dvs berättelser som sträcker sig över flera generationer.

1. Halvbrodern - Lars Saabye Christensen (min recension) är en favorit jag ofta nämner, såväl i detta sammanhang som andra. Om tre generationer i Oslo - mormor, mor och så dottern som kommer att få två söner, Fred och Barnum som är bokens berättare. En tankeväckande berättelse om saknad och längtan, om rötter och familjen, en bok som skildrar livets mörka och ljusa sidor både livfullt och gripande. Du kanske såg filmatiseringen?

2. På dina bara knän - Ann-Marie MacDonald (min recension). En kanadensisk släktsaga om familjen Piper genom olika epoker, världskrig, ekonomiska kriser och mer personliga katastrofer. Musiken spelar en stor roll i boken. Stämningar och känslor liksom tonsätts med hjälp av blå blues, rökig jazz, arabiska vaggvisor och sträng opera.

3. Öster om Eden - John Steinbeck är en bok jag har älskat i hela mitt liv. Förmodligen också den bok där jag för första gången upptäckte att det fanns ett tema bakom berättandet, här den bibliska berättelsen om Adam, Eva, Kain och Abel. Publicerad första gången 1952 är den en klassisker, om familjerna Trask och Hamilton och hur de älskar och hatar och försöker leva sina liv. Filmatiserad dels i den klassiska versionen med James Dean men boken blev även en teveserie med bl a 80-talsstjärnorna Bruce Boxleitner och Jane Seymour.


10 kommentarer:

 1. Halvbrodern är ju en favoriterna favorit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En modern klassiker kanske?

   Radera
 2. Steinbeck är bra, han!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är fantastisk! Plockade fram boken i går kväll o kunde inte sluta läsa ...

   Radera
 3. Öster om Eden är så bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Började läsa om den som sagt, den håller verkligen än. Så. Bra.

   Radera
 4. Jag har inte läst nån av dem, tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du många fina lästimmar framför dig med dessa tegelstenar :)

   Radera
 5. fina tips! har läst MacDonald och Steinbeck och sett Halvbrodern på TV

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du har läst MacDonald, hon är inte jättekänd annars men de två böcker jag läst av henne var underbart bra. Halvbrodern var faktiskt en lyckad filmatisering, blev positivt överraskad.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...